вести

Администрацијата ги кочи земјоделците да дојдат до парите од ИПАРД

(Oвој напис е објавен на: март 21, 2018)

ipard

Да се забрза донесувањето на деталните урбанистички планови во општините за поголема искористеност на парите од ИПАРД програмата. Апликантите не можат да извадат дозвола за градба и да ги легализираат фармите. Ова е еден од клучните проблеми поради кои слабо се кориостат парите од европските фондови. Земјоделците  имаат проблем  и со недоволниот пристап до почетен капитал а се жалат и на долгиот период од поднесување на апликацијата до одговор дали ќе го добијат грантот.

На првиот повик за ИПАРД 2 доставени се рекорден број на апликации. Земјоделците побарале вкупно 73 милиони евра помош. Од Платежната агенција очекуваат поголемо искористување во иднина.

Фармерите се жалат и на обемна документација за аплицирање. Побарале дел  да обезбеди Платежната агенција по службена должност.


 

сител

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close