fbpx
ВестиМакедонијаСоветиТоп вести

АМИКСОЛ- прочитајте и побарајте го во АГРОУНИК Македонија

Амиксол е течно ѓубриво што содржи Л-аминокиселини од растително потекло. Сертифициран за употреба во органско и традиционално земјоделско производство и се користи во производството на сите култури

Растенијата можат да апсорбираат супстанции однадвор преку корените и лисјата. Фолијарните растенија апсорбираат активни супстанции како пестициди, растителни хранливи материи, биостимуланти. Фолијарна примена на аминокиселини содржана во препаратот (АМИКСОЛ) преку отворите за проветрување преку флоемите стигнуваат во сите делови на растението, каде тие поттикнуваат поделба на клетките и издолжување на клетките и органите. Аминокиселините како компонента на протеините играат многу важна улога во растителните клетки. Сите 20 аминокиселини имаат своја специфична функција во биолошките циклуси на растението: тие стимулираат фотосинтеза, ги успоруваат процесите и моќта на растението. Растенијата, за разлика од животните, имаат можност да ги синтетизираат сите аминокиселини. Синтезата бара голема количина на енергија, така што во стресни ситуации како што се суша, мраз, град, високи температури, болести и напади на штетници, синтезата е намалена или оневозможена. Л-аминокиселините содржани во препаратот Амиксол се од растително потекло добиени со микробиолошка хидролиза.

Со фолијарна примена, тие директно се вклучени во метаболизмот на растенијата и се вградуваат во протеините кои учествуваат во регенерација на растенијата. Употребата на Амиксол во стресни ситуации и во ситуации кога растението има поголема потреба од аминокиселини (интензивен вегетативен раст, формирање и раст на овошје), влијае на брзо закрепнување и создавање поволни услови за раст и развој на растението. Амиксол содржи 16% слободни аминокиселини. Со посебен процес на хидролиза на растителен материјал, со употребата на бактериски ензими, се добиваат L-аминокиселини кои се биолошки активни и играат многу важна улога во метаболизмот на растенијата.

 

Слични написи

Back to top button
Close