вестиСовети

Додека цената на пченицата расте, цената на сојата паѓа

(Oвој напис е објавен на: ноември 29, 2018)

Лебното зрно, според цената се наоѓа на највисоко ниво од март 2015 година.

 

Во текот на изминатата недела забележана е слаба побарувачка на пченка, што придонесло за пад на прометот на берзата. Вкупно е тргувано со 705 тони стоки ( -63,4%), со финансиска вредност од 14.457.300,00 динари (-53,9%).

Иако, жетвата на пченицата оваа година била на рекордно ниво со род од 3,37 милиони тони, а квалитетот во просек послаб во споредба со вообичаениот, пченицата бележи константен ценовен раст. Лебното зрно, ценовно се наоѓа на највисоко ниво уште од март 2015 година. Цената, според која била во промет изнесува 20,70 динари (22,77 динари со ДДВ), што претставува раст за 1,57%.

„Во Чикаго, во однос на податокот од претходната недела, пченицата поевтинила 1,35%, а пченката за 1,58%. Сојата поевтинила за 0,63%, а соината сачма поскапела за 0,39%. Во Париз, пченицата останала непроменета, а пченката поевтинила за 0,57%“.

Пченката во периодот од 19 до 23 ноември, била во продажба по цени кои се движеле во растојание од 14,50 до 15,00 динари без ДДВ. Реализацијата била на ниво од 14,50 до 14,55 динари, а неделната вредност изнесува 14,54 динари (16,00 дин/кг со ДДВ), што е за 0,15% повисока цена во однос на претходната недела.

Сојата во текот на оваа недела била во промет по 37,35 динари (41,09 динари за килограм со ДДВ), што претставува пад за 0,39%.

Берзанскиот индекс ПРОДЕКС на ден 22.11.2018 година бил на ниво од 203,26 индексни поени, што претставува пад за 0,35 индексни поени во однос на претходната недела.

Преглед на понудени и постигнати количини, како и растојание помеѓу понудените и постигнатите цени на земјоделските производи во анализираниот период:

 

Стока Понудена количина (т) Цена на понуда ДИН/кг со ДДВ Заклучена количина (т) Заклучена цена ДИН/кг со ДДВ Промена во однос на претходниот период
Природно сушена пченка, род 2018 790 16,01-16,06 230 16,01 +0,15%

 

 

 

 

 

 

 

 

Вештачки сушена пченка, род 2018 50 15,95 50 15,95
Пченка род 2018 300 16,50
Вештачки сушена пченка, род 2018, гратис период до 28.02 1000 16,50-16,61
Пченка род 2018, влага до 14,5% 1025 15,95-16,50 225 15,95-16,06
Пченица род 2018, минимум 12% протеини 3100 22,77-23,10 100 22,77 +1,57%
Пченица род 2018, минимум 11,5% протеини 1000 22,55
Пченица род 2018, минимум 12% протеини, гратис период до 31.1 500 23,10
Соја, род 2018 100 41,09 100 41,09 -0,39%
Соја, род 2018, гратис период до 28.2

 

500 41,25
Сточен јачмен род 2018 hl 62 kg 200 21,78
Сточен јачмен род 2018 hl 58 kg 250 21,78
Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close