fbpx
Вести

Годинава извршени 441 инспекциски надзор врз основа на Законот за земјоделско земјиште

Дека нема да биде дозволено отстапување од договореното при закуп на земјоделско земјиште потврдуваат најновите податоци на Државниот инспекторат за земјоделство.

godinava izvrsheni 441 inspekciski nadzor vrz osnova na zakonot za zemjodelsko zemjishte

 

Во првите пет месеци од годинава во однос на постапувањето по Законот за земјоделско земјиште  се извршени вкупно 441 инспекциски надзори. Во однос на преземените мерки се изречени 53 решенија, 16 едукации, 22 порамнувања, едно  барање за поведување на прекршочна постапка и е поднесена една  кривична пријава, информираат од инспекторатот.

Поради непочитување на обврските од склучените договори за закуп, како и непочитување на одредбите од законот за земјоделското земјиште во овој период до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се доставени 12 предлози за раскинување на договорите за површина од околу 279 ха, 38 ари и  49 м2.

За споредба, во текот на 2015 година од страна на Државниот инспекторат за земјоделство се извршени вкупно 1368 инспекциски надзори по Законот за земјоделско земјиште. Откако е утврдена состојбата се преземени повеќе мерки и тоа: 117 решенија, 55 едукации, 43 порамнувања, 16 барања за поведување на  прекршочна постапка и поднесени се две кривични пријави.

Поради непочитување на обврските од склучените договори за закуп, како и непочитување на одредбите од Законот за земјоделското земјиште во 2015 година до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство доставени се 28 предлози за раскинување на договорите за површина од околу 385 ха,  68 ари  и 15 м2.

Државниот инсекторат за земјоделство во рамките на своите законски надлежности континуирано ја следи состојбата со земјоделското земјиште и исполнувањето на договорите за закуп на земјоделско земјиште со цел да бидат исклучени девијантни појави.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close