вестиМакедонијаТоп вести

Големата топлина некаде го  уништува , а некаде го развива лозарството

Влијанието на климатските промени врз лозарството и производството на вино станува сè позабележително.

 

Винариите во многу од традиционалните вински региони во светот се соочуваат со последиците на климатските промени. Додека на некои им штетат, кај други се добредојдени.

Влијанието на климатските промени врз лозарството и производството на вино станува сè позабележително. Бербата во многу земји годинава започна две недели порано.

Канаѓанецот Zach Everett  произведува алкохолни пијалоци веќе 15 години и првично немал намера да одгледува грозје бидејќи било премногу студено, откри тој за Би-Би-Си.

Наместо тоа, овој канадски земјоделец се фокусирал на производство на овошни вина од јагоди, брусница. Сепак, денес  го прави и од грозје. „Причината  главно е во климатските промени“, тврди 35-годишникот.

Тој напоменува дека пред 20 години, грозјето во неговата област не созревало доволно за да се добие вкусно вино од него. Имено, летото на канадскиот источен брег не било доволно топло и траело прекратко.

Околу познатото село Châteauneuf-du-Pape на југот на Рона, семејството  Cesara Perrina  ја поседувала и водела познатата винарија Шато Бокастел  неколку генерации.

Перин вели дека го забележал влијанието на климатските промени, особено повисоките нивоа на алкохол во вината. Тој вели дека производителите на вино едноставно мора да се менуваат со текот на времето: „Од нив останува да се прилагодат на климатските промени и да работат поинаку“, заклучува тој.

Тој забележува дека пред 20 години, грозјето во неговата област не созреало доволно за да се добие вкусно вино од него. Имено, летото на канадскиот источен брег не беше доволно топло и траеше прекратко.

Климатските промени не се единствениот проблем

Во Калифорнија, која произведува 90%  од американското вино, лозјата и винарските визби се повеќе изложени на ризик од пожар. „Имавме петгодишен период со многу малку дожд според нашите стандарди“, вели Neil Collins, сопственик на винаријата Лоне Медрон.

Тој исто така вели дека се повеќе производители на вино купуваат земјиште во северните делови на државата, каде што температурите се пониски. Но, дури и во земјите за кои се вели дека производителите имаат корист од повисоки температури, затоплувањето носи проблеми.

Jas Swan, која произведува еко-вина во германската област Мосел, вели дека мора да внимава да не „изгори“ некои видови грозје. „Има сè повеќе доцни мразови, а потоа кога ќе се стопли, треба да ги чуваме лисјата на лозата повеќе за да го заштитиме грозјето од сонцето“, забележа таа.

Новинарот кој работи во оваа гранка во земјоделството, Jamie Goode  вели дека кога станува збор за климатските промени „има малку победници и многу губитници во винскиот свет“. Дел од проблемот е што сортите  грозје даваат добри резултати само во тесни климатски параметри и потребни се многу години за да се сменат и да започнат да добиваат квалитетно грозје.

Извор: Агроклуб

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close