fbpx
Вести

Холандија е најголем извозник на цвеќиња во ЕУ

cvekje

Доколку сте се запрашале од каде доаѓаат букетите за големите празници, „Евростат“ го има одговор – најверојатно од држава во ЕУ.

Според податоците на европската статистичка служба во првите десет месеци од 2016-та година за извозниците на цвеќиња во заедницата всушност се тргува главно со друга земја членка. Четири петтини од извозот паѓа на земјите од ЕУ.

Најголем извозник на цвеќиња во ЕУ е Холандија, на која отпаѓаат 87% од целиот извоз. Истовремено најголемиот увозник е Германија – 25% од вкупниот увоз.

Останатите количини се извезуваат за Русија (34% од извозот надвор од ЕУ), Швајцарија (22%) и САД (16%).


 

денар

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close