fbpx
ВестиСовети

Хранење на птиците во зима

ptici

Птиците, како и сите живи суштества, се неразделен дел од природата во која тие ја играат својата улога. Од многуте видови во моментов најинтересните птици во нашите региони се оние кои живеат цела година. Преживувањето најчесто зависи од временските услови; иако тие се многу прилагодливи, се донекаде загрозени од неприродни услови во кои се наоѓаат – особено во поголемите градови каде што ги губат своите природни живеалишта и со нив се хранат. Студената зима, снежната покривка и мразот го прават тоа уште потешко, па нашата интервенција ќе биде добредојдена.

Со малку напор и пари, во голема мера можеме да им помогнеме, па зимите ќе преживеат поголем број поединци. Во градовите и околните шуми има многу видови птици. Во помагањето на птиците работиме и на природната рамнотежа во градината. За да се хранат себеси и нивните младенчиња, птиците од пролет до есен можат да јадат илјадници ларви, гасеници и разни возрасни инсекти кои ги загрозуваат растенијата. Ако обезбедиме храна за птиците и во зима, голема е веројатноста дека ќе останат близу преку целата година, бидејќи нема да треба да се движат во потрага по храна и вода. Освен тоа, ќе можеме да ги набљудуваме овие прекрасни суштества, а наутро и навечер ќе бидат исполнети со пеење.

Која храна да се избере?

Од храната за птиците, најздрави се инсектите, семињата, остатоци од зеленчук и масти.

Храната не смее да биде индустриски обработена, зачеќерена или посолена. Поголемите птици сакаат поголеми зрна како пченка и зелен зеленчук. Најдобро е да се направи или купи мешавина од семиња. Лебот и тестото треба целосно да се избегнуваат бидејќи, освен брашното, содржат различни адитиви, а птиците не можат да ги варат, па исходот може да биде фатален.

Хранилици, поилици и куќи за птици можат да бидат украс за градина, балкон или декорација на прозорци. Ние можеме да ги добиеме во трговски центри и специјализирани продавници за животни, но и да го направите тоа сами. Треба да имаме на ум да не се премногу светло насликани и декорирани, бидејќи птиците можат да ги одбијат и да ги исплашат. Најдобро е да  се поприродни и да не отстапуваат од околината. Ќе ни требаат некои алатки и додатоци, а повеќето пиштоли со топол лепак, клинци, чекан, ножици, јажиња и разни други материјали. Кога поставуваме, избираме скриено место кое не е достапно за мачки или ставено на рамномерни метални потпори. Хранилици и поилици и намтреба да ни бидат прифатливи. Kуќите на птиците можат да им бидат зимско засолниште, но, исто така, повеќе постојан престој. Ние можеме да направиме едноставни куќички од тетрапак од млеко или сок. Го отсекуваме отворот, да ги насликаме или украсуваме, ги обесуваме или ги ставаме на соодветно место. Ние можеме да направиме куќи од дрво, гранки, кора, иверица, да ги насликаме и да ги украсуваме. Ако ставиме пред куќарката малку пошироко дрвце, може да биде и хранилица. Ако во близина нема мачки, храната за птици може да се расфрла на земја, бетон и тераси, и на прагот на прозорецот, балкон оградата или покрај куќичката за птици. Во ладно време, храната редовно се додава. По гранките на овошните дрвјата и грмушки можеме да обесиме да висат едноставни хранилици од различни материјали.

 

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close