fbpx
Вести

Испитувања за присуство на болеста бруцелоза од 15 март

Ветеринарните лекари од штипската ветеринарна клиника на 15 март излегуваат на терен. Во стадата на сточарите во карбинско ќе се земаат примероци на крв, за испитување на присуство на болеста бруцелоза.

ispituvanja za prisustvo na bolesta bruceloza od 15 mart

 

Од 2007 година, од кога ние извршивме масовно вакцинирање на овците и козите на територија на Штип и Карбинци, од тој момент до денес ние немаме земено ниту една крвна проба, како би можеле да го одредиме статусот на животните за болеста бруцелоза” – вели Крсто Митев – директор на Ветеринарна клиника – Штип.

Оваа акција доаѓа по налог на Агенцијата за храна и ветеринарство. По анализите од терен ќе се знае здравствениот статус на животните и дали има бруцелоза кај добитокот во штипско или не. Добиените резултати ќе им бидат и од корист на одгледувачите на овци и кози, кои лани побараа Агенцијата да ја укине забраната за движење на добитокот. Пред 8 години во штипско беше спроведена акција за вакцинирање на добитокот против бруцелоза – болест за која сточарите сметаат дека е искоренета.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close