fbpx
Вести

Каде се произведува и колку чини најскапиот мед во светот

Медот „Елвиш“ од Турција е најскапиот во светот, бидејќи се произведува на најприроден можен начин.

Овој специјален мед се произведува во пештера со должина од 1800 метри во близина на градот Артвин во долината Сарикаир, која се наоѓа во североисточна Турција. Неговата цена е 5000 евра за килограм, пишува Oddity Central.

Богатите минерални пештери го збогатуваат дополнителниот мед. Пред многу години, локалните жители забележале дека пчелите влегле во пештерата, што ги натерало да мислат дека може да има мед внатре.

Со помош на професионални планинари, тие одат надолу и откриваат 18 килограми мед, кој се наоѓа на сферичните ѕидови на пештерата.

Медот веднаш се праќа за анализа во француска лабораторија која покажува дека има 7 години и е исклучително богат со минерали. Првиот килограм мед беше понуден на аукција во Франција за 45.000 евра. Една година подоцна, кинеските фармацевти купуваат уште еден килограм за 28.000 евра.

Во моментов цената за килограм е 5000 евра, а медот се продава во парчиња од 170 и 250 грама. Неговиот висок квалитет го прави особено погоден за медицински апликации.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close