fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Како да одгледувате  ловор во саксија

Многу е ценет кај нашите домаќинки. Ловорот е растение кое потекнува од Медитеранот и како такво им дава специфичен вкус на многу јадења. Ова зачинско растение  многу лесно  се одгледува дури и во саксија, затоа еве неколку  совети.

Ова растение не е толку често во нашите градини, незаслужено, затоа што е едно лиснатото растение, зачин што е исклучително лесно за одгледување. Тоа растение  е многу популарно на Медитеранот и во Европа. Ловор или ловорика е еден вид ниска грмушка и расте во потоплите региони и е одлично за оние кои сакаат да го одгледуваат како украсно растение, но и за оние кои сакаат да го користат како зачин во нивната кујна.

Ловоролот се користи во готвењето, како за подготовка на варени јадења и месо, така и за подготовка на риба. Во овие случаи, ловоролот е неопходна варијанта.

Дипл. Инж. Владимир Милутиновиќ реши да сее ловор од семе за да го одгледува како убаво и егзотично и многу корисно растение во неговата градина. Кога ловорот ќе порасне, може да преживее во наши услови. Сепак, за првите две или три години, растението треба да биде добро заштитено, како што правиме кога одгледуваме маслинки или калинки.

Ловорот  е растение со трајни  зелени лисја, така што може убаво да се одгледува како мала грмушка и дрвото може да се режи, а може да биде и убава украсна билка. Плодовите на ловорот паѓаат под самото растение, што ни кажува дека тогаш тие се зрели и дека во нив има семе што може да ‘рти.

Семето од ловор  ‘рти многу лесно. Порано се користело во исхраната, но одамна веќе не се користи, но сигурно можеме да го искористиме за сеење нови растенија. Потребно е само да се засади семе што стоело една година и да се стави во земјата, исто како и секое друго семе. Бидејќи семето е големо, доволно се само неколку семиња во тенџере. И подоцна, кога расадот  ќе порасне, можеме да ги разделите.

Владимир користел 4 семки во една саксија и мешавина од обична градинарска почва и ѓубриво. Тоа е многу добра комбинација што може да доведе до убаво  ‘ртење. Семињата засадени на овој начин во саксија  треба да се чуваат на убаво и топло место каде што ќе имаат време убаво да  впијат од влагата и потоа убаво да ‘ртат.

Оние семки што ќе изртат ќе достигнат висина до 10-15 см до есен, а можеби дури и 20 см со добро наводнување и ѓубрење. Таквите растенија се чуваат во затворено, така што ќе можеме да ги однесеме надвор подоцна. Ако сакате да одгледувате ловор како домашно растение, процесот на одгледување и грижа е ист.

Извор: агромедиа

 

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close