вестиСоветиТоп вести

Како да ги отстраните смрдулките без пестициди

Смрдулките се хранат со нектар од овошје, лисја, семе и пупки. Како резултат на нивната исхрана, лисјата губат боја или целосно паѓаат, го инхибираат нивниот раст и доведуваат до оштетување на овошјето. Иако се многу штетни за растенијата, тие можат да бидат потиснати без употреба на пестициди.

Поради исклучително непријатниот мирис што го ослободуваат во моментот кога тие се загрозени, им се дава  понижувачко име – смрдулки. Тие лесно се идентификуваат од задниот дел на грбот како штит, а нивната боја варира според типот и варира од кафеава до зелена до жолта со црвени или розови шарки. Но, не треба да користите хемиски агенси за да ги отстраните.

Рачно отстранување

Истурете вода во кофа и додадете малку детергент за да направите сапуница. Подгответе градинарски нараквици. Во случај на помал број смрдулки, можете рачно да ги соберете во сапун кутија, каде што ќе се удават во сапун. продолжете со отстранување на положените зелени јајца од лисјата. Можете да го направите ова со хартиени крпи.

 

Заедничко садење

Засадувањето француски невен (Tagetes patulas) и едногодишните сончогледи ќе доведат до зголемување на корисни инсекти како што се бубамари кои се хранат со јајца од смрдулки  и со самото тоа  ќе ги намалат овие штетни инсекти.

Превентива

Отстранувањето на плевелот и високата трева ќе го намалат подрачјето во кое ќе се кријат бубачки и со тоа ќе влијаат на нивниот број.

Замки

Ставањето на лепливи замки  за  бубачки на околу половина метар од земја и неколку метри од влезната врата, овошни дрвја и градина. Овие стапици обично содржат феромони кои помагаат при привлекување на смрдулките.

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close