вестиСовети

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Овоштарство

(Oвој напис е објавен на: ноември 7, 2018)

Ноември е типичен есенски месец. Денот брзо се намалува, а со тоа и сончевите
периоди, со што се намалуваат и вредностите на надворешната температура и доаѓа до
појава на карактеристичните временски феномени: магла, мраз, температурни инверзии и
сл.
Овоштарство
Во месец ноември има доволно дена кои што треба да се користат рационално за
работа во овоштарниците. Продолжува извршувањето на агротехничките мерки кои што
се од суштинско значење за здравствената состојба на растенијата. Ако веќе не е
завршено со бербата на покасните сорти на јаболката, крушите и дуњите, со садење на
нови овошни дрва, со прскање на јаболчестото овошје со уреа, со есенската обработка на
почвата и др., тогаш ова е правото време да се заврши со тоа. Откако ќе паднат лисјата,
препорачливо е да се заораат за да се уништат заразните форми кои би презимиле под
листовите.
За да се уништат презимните форми на црвите и другите видови од Лепидоптера,
потребно е да се изгреби, отстрани и изгори старата кора на стеблата и на подебелите
гранки од дрвата. Ова треба да се направи со тап нож, за да не се оштети здравото ткиво
под кората.
Препорачливо е во овој период од овошните насади да се искорнат, отстранат и
изгорат садниците кои што биле заразени од апоплексија, бактериози, вирусни болести и
сл. Бидејки доколку останат во овошните градини тие претставуваат извор на заразни
болести.
Задоително треба да се испрска со бакарни препарати за превенција од кадравост
на листот кај праската, рано кафеаво гниење и сл. Доколку тоа не е направено во текот на
месец октомври.
Пред појавата на зимските мразеви препорачливо е стеблата на младите садници
да се обвиткаат со хартија, полиетиленско платно и др. Материјали, како заради заштита
од студот, така и заради заштита од зајаци и други глодари.
Стеблата и дебелите гранки треба да се премачкаат со раствор од 2,5кг гасена вар
и 0,5кг син камен, заради спречување на пукање на кората во текот на зимата.


 

agencija.gov.mk

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close