вестиСовети

Која култура е поисплатлива- соја или шеќерна репа

(Oвој напис е објавен на: ноември 14, 2018)

soja

 

Како најпрофитабилни култури обично се издвојуваат соја и шеќерна репка, кои се на прво место од страна на исплатливоста на производство во зависност од годината (клима) и од цените на пазарот.

Шеќерна репка

Шеќерна репка се одгледуваат заради коренот, што се користи во производството на шеќер, при што се настануваат нуспроизводи од меласа, пулпа шеќерна репка и заситеност кашеста маса. Производство на шеќерна репка е важна поради можноста за обработка, но, исто така, заради споредните производи кои се вредни компоненти во исхраната на животните. А широкот спектар на преработени производи обезбедува можности да се создаде додадена вредност, а не само за главниот производ – шеќер, но исто така и за нус-производи (лист и шеќерна репка, резанци од  репка, меласа) .Во ЕУ-28 има регистрирано 61 фабрика за шеќер (5 во Хрватска), или бројот на процесори на шеќерна репка во текот на годината се намалил од 189 во 2005 година, а остатокот од нив е 109, иако шеќерна репка се одгледува и се обработуваат во 19-те земји-членки, 70% од производството е сконцентрирана во четири земји (Франција, Германија , Полска и Обединетото Кралство). Број на земјоделците производители на шеќерна репка е намален во ЕУ-28 за 11% (од 158.245 до 141.178 во 2010/2011 година во 2014/2015), додека во Хрватска овој пад 37% (од 1.363 до 867).

Шеќерна репка е капитално интензивна култура, па производителите кои планираат нејзино производство треба да бидат свесни за трошоците и потенцијалните ризици кои произлегуваат од нејзините технолошки специфичности. Најдобри предкултури за шеќерна репка се пченица, јачмен, овес и соја, и култури кои најбрзо го напуштаат теренот, како тоа би можел да биде добро технолошки подготвен за сеидба на шеќерна репка.

соја

Соја се одгледува во сите производни области кои се поволни за одгледување на пченка, а поголема застапеност на соја во структурата на домашното земјоделско производство може да влијае на интензивен развој на други гранки на индустријата (производство на масло за јадење и вегетаријанска производи), особено во сточарството, бидејќи соја е многу важно во хранење на домашните животните. Сојата и соиното брашно семногу важна компонента на сточната храна (сојата содржи 44-48%, а брашното 38-52% протеини). Зелената маса на сојата претставува квалитетна волуминозна сточна храна. По хранливи материи  соиното зрно  е незаменливо во интензивното хранење на животните, но сепак, мора прво да се доработи – мора да бидат отстранети чтетните состојки од зрното, како што трипсин инхибитор, уреаза, кои можат да доведат до пореметување на метаболизмот на животното.

 

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close