fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Македонците со најмали плати во регионот, Словенците земаат највисоки

Според последните достапни податоци од сите шест државни статистички заводи на поранешна Југославија, во јули највисоката просечна нето плата е забележана во Словенија, речиси 1.250 евра, наспроти хрватските 940 евра (7.046 куни), или српските 550 евра (64.731 динари) ). Последна на листата е Северна Македонија, со нешто повеќе од 460 евра (27.464,10 денари) во нето заработка.

Кои се просечните плати во регионот?

Според последните достапни податоци од сите шест државни статистички заводи на поранешна Југославија, во јули највисоката просечна нето плата е забележана во Словенија, речиси 1.250 евра, наспроти хрватските 940 евра (7.046 куни), или српските 550 евра (64.731 динари) ). Последна на листата е Северна Македонија, со нешто повеќе од 460 евра (27.464,10 денари) во нето заработка.

Според Монстат, просечната плата во Црна Гора без даноци и придонеси во август изнесувала 532 евра, што е за 0,4 проценти повеќе отколку во јули. Под Црна Гора во однос на нето просечната плата, освен Македонија, е БиХ со нешто повеќе од 513 евра.

Меѓутоа, од почетокот на годината, целиот регион, исто така, забележа зголемување на инфлацијата. Во јули, таа изнесува 3,1 проценти годишно во Хрватска, 2,4 проценти во Словенија и 3,3 проценти во Србија, 0,3 проценти во Црна Гора, и иако се уште се движи во поставените рамки на централните банки, загрижува нејзиниот позитивен тренд на забрзување.

Сепак, не може да се каже дека трендот на раст на инфлацијата е ограничен само на поранешните југословенски држави, но во овој момент тој е актуелен низ целиот свет поради акумулираните инфлаторни притисоци од сите страни.https://pari.com.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close