fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Минималецот се покачи на 20 175 денари

Почнувајќи од април минималната плата во државата ќе биде повисока за 2 175 денари и од 18 000 денари ќе се покачи на 20 175 денари, односно ќе има зголемување за 12 отсто, изјави премиерот Димитар Ковачевски по денешниот еконосмко-социјален совет.

Почнувајќи од април минималната плата во државата ќе биде повисока за 2 175 денари и од 18 000 денари ќе се покачи на 20 175 денари. Секој работник следниот месец ќе ја зема оваа плата како минимална, вели премиерот.

Донесовме одлука за зголемување на минималната плата. Почнувајќи од април минималната плата во државата ќе биде повисока за 2 175 денари и од 18 000 денари ќе се покачи на 20 175 денари, односно ќе има зголемување за 12 отсто, изјави премиерот Димитар Ковачевски по денешниот еконосмко-социјален совет.

„Секој работник следниот месец ќе ја зема оваа плата како минимална. Согласно законот за административни службеници, кој е усогласен со законот со минимална плата, тоа значи дека линеарно ќе се усогласат и платите на 27 000 службеници, како и во другите сектори во кои законите се усогласени со законот за минимална плата“,

рече Ковачевски.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close