fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Mладите сакаат да се иселат, не се спроведува стратегија за спречување на одливот на мозоци

Две третини од младите се со план да се иселат од државата, открива анализата на стратегијата за „Одлив на мозоци“ за периодот од 2013 година до 2020 година.

Причините не финансиски, туку и поради квалитетот на образованието, здравството и владеењето на правото. Според податоците на мрежата, 29 % од високообразованите млади луѓе живеат во странство.

Проблемот со емиграција на младото работоспособно население долго време е ставан под тепих, велат од мрежата и бараат од од инстуциите систематски пристап.

Според нив, неопходно е поголема усогласеност меѓу институциите за поефикасна борба против заминувањето на младите од државата.

Иако со овој проблем се соочуваат многу земји во светот кои што се во развој, Естонија и Ирска се позитивен пример, тамошните стратегии за враќање на младите од работа во странство имаат конретен акциски план и бенефиции за отворање работни места, кои што изминатите 20 години се покажале како доста ефикасни.

На државно ниво нема точна бројка колку граѓани се иселиле од земјата, пописот од 2002-рата година е последната точна статистика за бројот на иселени. Единствено светска банка располага со податок дека изминатите 10 години половина милион граѓани се иселиле од земјата од кои најголем дел се млади.

Извор: Канал 5

Слични написи

Back to top button
Close