fbpx
ВестиТоп вести

Наскоро јавен оглас за доделување земјоделско земјиште на сточари

Заинтересираните сточари наскоро ќе може да аплицираат за државно земјоделско земјиште за производство на сточна храна, кое ќе се доделува под закуп на 15 години. Одлуката да се распише огласот ја донела Владата на вчерашната седница.

Според планот, вкупната површина што ќе се понуди е 517 хектари, кои се распоредени во регионите на Берово, Велес, Гостивар, Дебар, Куманово, Кавадарци, Неготино, Свети Николе, Струмица, Штип и Крива Паланка. На секој закупец ќе му се доделува земјиште со површина над три хектари.

Оваа недела се очекува јавниот оглас да биде објавен во Службен весник и во три дневни весници, по што сите заинтересирани ќе можат да конкурираат.

Право на учество на јавниот оглас имаат домашни физички и правни лица и странски правни лица. Физичките лица, треба да се регистрирани вршители на земјоделска дејност, а странските правни лица, имаат право да учествуваат на јавниот оглас доколку имаат регистрирано подружници во Македонија.


 

мета.мк

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close