fbpx
ВестиЕкологијаТоп вести

Неконтролираното уништување на шумите, една од главните причини што земјава има загаден воздух

Масовното и неконтролирано уништување на шумите е една од главните причини што земјава има загаден воздух, бидејќи шумите директно влијаат на прочистување на воздухот, но исто така и на намалување на бучавата низ градовите. Загрижувачки, според еколозите, е фактот што дури и граѓаните не можат да сторат ништо за да спречат нелегалната сеча.

Од претпријатието „Македонски шуми“ велат дека најголемиот дел од дрвата се сече за греење и има региони со шуми кои се веќе загрозени.

Од оваа претпријатие велат дека од 2018 година до септември оваа година имаат 1.724 пријави за нелегални дрвосечачи. Од нив заплениле 5.432 кубни метри дрво, а штетата се проценува на околу 80 милиони денари. Киров додава дека покрај нелегалните сечачи, голема штета на шумите нанесуваат и пожарите, каде во повеќето случаи причината е човечкиот фактор.

Извор: Алсат

 

Слични написи

Back to top button
Close