fbpx
ВестиМакедонија

Нова пешачко велосипедска патека доби Свети Николе

Велосипедската и пешачка патека води од Свети Николе до археолошкиот локалитет Била Зора во село Кнежје и е долга околу 2 100 метри.

Нова пешачко – велосипедска патека доби Свети Николе.
Премиерот Зоран Заев денеска, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски и градоначалникот на Општина Свети Николе, Сашо Велковски изврши увид во новата пешачка и велосипедска патека која е готова и подготвена за користење.

Велосипедската и пешачка патека води од Свети Николе до археолошкиот локалитет Била Зора во село Кнежје и е долга околу 2 100 метри.

Премиерот Заев рече дека станува збор за модерна и урбана зона, хортикултурно уредена со зеленило, која претставува прекрасно место за релаксација на граѓаните.

– За Владата програмите за спорт и рекреација, како и зголемувањето на зелените површини остануваат важни алки кои придонесуваат за развој на прогресивното општество и овозможуваат стекнување и ширење на основните етички принципи особено кај младите луѓе. Спортските активности имаат витална улога кај младата популација, од една страна, по однос на здравјето и правилниот развој, а од друга, ги учат младите на вредностите на заедничката работа, дисциплина, делењето на успесите и наградите за постигнатите резултати, рече Заев.

Патеката е со вкупна вредност од околу 17 милиони денари, од кои 5,5 милиони денари кофинансира Општината Свети Николе. Останатите средства се обезбедени преку Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој и преку Центарот за развој на Вардарскиот плански регион со финансиска поддршка од Бирото за регионален развој при Министерството за локална самоуправа.

Градоначалникот Велковски информираше дека долж патеката се посадени 1 000 садници, а поставени се 66 канделабри и повеќе места за одмор.

– Патеката веќе се користи што е потврда дека вакво место за релаксација беше потребно во нашиот град, рече Велковски.

Средствата за овој, но и за останатите два проекта што ги има добиено општината, се обезбедени од Програмата за рурален развој. 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close