fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиВино

НОВО! Има субвенции за лозарите!

Бачовски- Висината на директните плаќања е 2 денари / кг за што се исплатени 199,4 милиони денари кон 5851 лозаропроизводител.

Денеска АФПЗРР ја реализираше исплатата на дополнителната поддршка за произведено и предадено грозје од реколта 2022 !
Висината на директните плаќања е 2 денари / кг за што се исплатени 199,4 милиони денари кон 5851 лозаропроизводител. ✅
Поддршката за македонските лозаропроизводители во тековната 2023 година вклучувајќи ја и оваа исплата изнесува близу 800 милиони денари. – директна финансиска поддршка. 🤝
Дополнително, лозарскиот и винарскиот сектор е корисник и на мерката за субвенционирано гориво за земјоделската механизација т.е зелена нафта како и програмите за рурален развој и мерките за млади земјоделци, рурални жени, набавка на трактори како и европската програма за земјоделство и рурален развој – ИПАРД, објави директорт на Платежната генција Никица Бачовски .

МЗШВИсплатени 199,милиони денари како дополнителна поддршка кон 5.851 лозаропроизводител

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира лозаропроизводителите дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, денеска ја реализираше исплатата на дополнителните директни плаќања, за произведено и предадено грозје во регистрирани капацитети за производство на вино во Република Северна Македонија.

Исплатени се 199,4 милиони денари како дополнителна поддршка до 5.851 лозаропроизводител.

Како корисници на оваа подмерка се јавуваат земјоделски стопанства кои имаат површини под лозови насади и остварено производство на винско грозје од реколта 2022 година, кое е предадено во регистрирани капацитети за производство на вино во Република Северна Македонија, или е преработено за потребите на сопствениот преработувачки капацитет регистриран за производство на вино во Република Северна Македонија.

Висината на дополнителните директни плаќања изнесува 2 денари по килограм.

Преку новиот модел за субвенционирање кој започна со примена од оваа година, земјоделците се сведоци на побрза и редовна исплата на субвенциите. Навремено и пред законскиот рок исплатени се во целост сите основни субвенции кон земјоделците. Токму кон лозаропроизводителите досегашната исплатена поддршка во оваа 2023 година достигнува близу 800 милиони денари.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close