fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Од денеска задолжително носење маски на отворено

Синоќа пратениците на македонското Собрание ги донесе измените на Законот за заштита на населението од заразни болести. Со овие измени од денеска носењето маски на отворено е задолжително.

Носењето маска на отворено не е задолжително при спортување на отворен простор, при возење во приватно патничко возило, ако возачот е сам или со лице со кое живее во заедницата, при престојување во двор во семејна куќа со лица од истата семејна заедница, или во угостителски објект каде се применуваат специфичните протоколи за заштита.

Mаска на отворено нема да се носи ако се користи друг тип на заштитна опрема специфична за определено работно место, ако лицето е помладо од 6 годишна возраст и ако лицето има специфична здравствена состојба (лице со посебни потреби или е лице со пречки во развој), поради што носењето на лична заштита на лицето би било проблематично.

За непочитување на новите законски обврски ќе се пишува казна од 20 евра за неносење на маска.

Со Законот, самоизолацијата е задолжителна при тестирање за ковид-19, од закажување на тестот или самото тестирање до добивање на резултатот, а самоизолацијата продолжува ако резултатот е позитивен. За прекршување на самоизолацијата казната е 50 евра.

Измените на законот вчера беа донесени со 53 гласови ЗА, 26 воздржани, а немаше пратеници кои гласаа против.

Слични написи

Back to top button
Close