fbpx
Вести

Од сега полесно до пари од европските фондови

Министерството за регионален развој и фондови на ЕУ ќе ги поедноставува процедурите за добивање неповратни парични средства.

od sega polesno do pari od evropskite fondovi

 

Целта е да се забрза процесот и подготовката на тендери, склучувањето договори и реализација на проекти, информира Томислав Толушиќ, од канцеларијата на Министерството.

Истражувањата во јавноста покажале дека  една од најголемите пречки за аплицирање за неповратни средства од европските фондови била сложената процедура и долгата постапка.

Затоа, планирано е да се намалат фазите за аплицирање на неповратни средства и да се поедностават процедурите во целиот систем.

Министерството изјави дека ова е уште еден  во серијата потези, со цел средствата да бидат полесно достапни и да можат се трошат за паметен, одржлив и инклузивен раст.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close