fbpx
Вести

ОВА Е ХИТ ВО СОСЕДСТВОТО: Садат на плантажи, но и во саксии

Во соседна Србија често се сади боровница во саксии затоа што не зависи на тој начин од киселоста на почвата.

Една таква плантажа е подигната во Гружи, таа е меѓу првите, а ги има овие плантажи во цела Шумадија.

Производителите велат дека овој метод кај нив во Србија се применува за да има повеќе саксии на одредена површина, а на запад ваквата пракса постои затоа што земјиштето е скапо.

Саксиите можат да се постават на било каков терен, а овие нивните се од 113 килограми.

Не избрале помали затоа што ќе мора да ги пресадуваат.

Велат дека боровницата полека ја достигнува големината на јаболко.

 


 

faktor

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close