Паника кај сточарите, во Македонија нема веќе овци

(Oвој напис е објавен на: January 12, 2018)

ovci

Според изјавите на сточарите, од 1.200.000 грла во 2006 година се сведе на околу 500.000 овци.

Состојбата во сточарството е алармантна, а одгледувачите на овци бараат брзо реагирање од Владата и стопирање на негативниот тренд, објави на својот Фејсбук профил Ленче Николовска, советник за земјоделство на премиерот Зоран Заев, на состанокот со најголемите одгледувачи на овци во земјава.

– Овчарството е една од сточарските гранки која изминативе години претрпе буквално пораз. Според изјавите на сточарите, од 1.200.000 грла во 2006 година се сведе на околу 500.000 овци – наведува Николовска.

На состанокот, пишува Николовска, биле поставени насоките на делување.


 

plusinfo.mk