fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Пораст на трговијата на мало на тутун

Зголемување на прометот е забележано само на номиналната стапка кај групата -Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун, и тоа за 2.5 %

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало во декември 2023 година, во споредба со декември 2022 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано само на номиналната стапка кај групата -Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун, и тоа за 2.5 %, додека во групата Трговија на мало, освен трговија со горива номиналната стапка останува непроменета, а реалната опаѓа за 4.0 %.

Пад и на двете стапки е забележан во групите:

Трговија на мало со автомобилски горива (номинално за 12.1 %, а реално за 7.6 %) и во Трговија на мало со непрехранбени продукти, освен гориво (номинално за 2.5 %, а реално за 7.2 %).

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close