вести

Практична обука за производство на сирење

sirenjena

Традиционалне начин н производство на сирење на фармата на Вангелина Пармачка во беровското село Будинарци. На практичната обука која сеодржа на 01.06.2017 присуствуваа 25 жени – фармери од Мрежата на жени – фармери во ФФРМ. Презентацијата беше од Вангелина и професорката Соња Србиновска. Генерален впечаток – ваквите обуки на пракричен начин овозможуваат да се увидат грешките, добрите страни, да се разменат идеи и искуства за развој на производството и воедно да се потенцира дека вистински мајстори во правењето на сирење се жените. ФФРМ презентацијата ја направи на фармата на Пармачка која е носител во нејзината фамилија на земјоделското стопанство и таа е лидерот и во производството и продажбата. Професорката Србиновска укажа дека сите сирења се убави и дека треба да се внимава на хигената, контрола на животните, бидејќи суровината е најважна за квалитет и да не се става многу сол во сирењето бидејќи не се чуствува вистинскиот вкус на сирењето. ФФРМ уште еднаш изразува благодарност до Вангелина Пармачка за гостопримството и презентацијата на нејзиното производство и фарма, како и професорката Соња Србиновска за советите кои ги даваше на производителите. Ативноста се реалзира во рамките на проектот „Институционална поддршка на ФФРМ“, подржан од We Effect. Повеќе информации и совети за производство на сирење во новиот број на „Моја земја“, кој треба да излезе на почетокот на јули.


 

ффрм.мк

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close