Премиерот Заев најави нов закон и поголеми субвенции за тутунот

(Oвој напис е објавен на: October 12, 2017)

Нов закон за тутун најави на синоќешниот предизборен митинг во Прилеп лидерот на СДСМ и премиер Зоран Заев.

Согласно законот, субвенциите ќе се зголемат и наместо 60 денари како сега, ќе изнесуваат 70 или 80 денари, зависно од класата. Целта е, рече Заев, производителите да се мотивираат и поттикнат да добијат подобар квалитет.

– Тутунот ќе биде поделен во три класи и за секоја ќе има субвенција. Вкупно 80 денари за прва, 70 за втора и 60 денари за трета класа. Ќе одиме со стимулативни политики во земјоделството, се што ќе значи 10 отсто поголемо производство, покрај субвенциите ќе добие и награда, само за да расте обемот на производството, подвлече премиерот.

Според него, тутунот не може да остене само на приходот од листовите, туку ќе се развива комплетно.

– Цветот ќе се користи за енергија, а ќе се употребува и стеблото, како што прават многу модерни земји со современи технологии. Ќе поддржиме се што носи повеќе пари, за подобар живот, порача Заев од Прилеп.