fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Прогноза за светското производство на житни култури

Најновата прогноза на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации FAO за светското производство на житни култури во 2022 година е зголемена за 7,7 милиони тони во споредба со претходниот месец и сега изнесува 2.785 милиони тони.

Најновата прогноза на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации FAO за светското производство на житни култури во 2022 година е зголемена за 7,7 милиони тони во споредба со претходниот месец и сега изнесува 2.785 милиони тони.

Но тоа е сè уште за 1,0 отсто помалку од претходната година.

Прогнозата на светската потрошувачка на житарки 2022/23. е зголемена за 1,2 милиони тони од 2.780 милиони тони претходниот месец, но се уште укажува на намалување од 0,7 отсто во однос на 2021/22 година. Искористеноста на пченицата е поголема за 1,4 мил. тони и сега изнесува 782 милиони тони. Помала е употребата на пченката во добиточната храна. Прогнозата на FAO овој месец за вкупната искористеност на крупните зрна за 2022/23 година. е намалена за 0,9, на 1.478 мил. тони.До крајот на сезоната 2023 година, залихите на жито изнесуваа 855 милиони тони, што е 0,2 отсто под нивото на почетокот. Ревизијата на залихите на пченица во Казахстан, каде што беше постигнато поголемо производство, ги компензира помалите залихи во Руската Федерација, поради што глобалната прогноза за овој месец остана речиси непроменета на 310 милиони тони.

 

 

 

 

 

 

 

 

https://agrotim.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close