fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Просечната плата од 500 евра ги зовре социјалните мрежи: Еден јаде месо, еден зелка – сите јадеме сарма

„Кој има плата од 500 евра, нека се јави“. Некои од економистите сметаат дека просечната нето-плата не е реален одраз на примањата на населението

Некои од економистите сметаат дека просечната нето-плата не е реален одраз на примањата на населението и дека најдобро би било да се објавува месечната медијална плата, која според дефиниција е платата што се наоѓа на средината кога во низа би се поредиле сите плати, од најниската до највисоката.

Со секое објавување на просечната плата во државата, лавина незадоволство се излева на социјалните мрежи. Деновиве Државниот завод за статистика објави дека просечната нето-плата е 31.871 денари. Многу револтирани граѓани го коментираа овој износ и велат дека тој ни оддалеку не ги одразува реалните примања во државава. „Еден јаде месо, друг зелка – сите јадеме сарма“, „Кој има плата од 500 евра, нека се јави“, „ Просекот е од оние со огромни плати, што е со нас другите?“ – се само дел од коментарите што ги оставија граѓаните под веста за пресметките за августовскиот просек.

Некои од економистите сметаат дека просечната нето-плата не е реален одраз на примањата на населението и дека најдобро би било да се објавува месечната медијална плата, која според дефиниција е платата што се наоѓа на средината кога во низа би се поредиле сите плати, од најниската до највисоката.

Со секое објавување на просечната плата во државата, лавина незадоволство се излева на социјалните мрежи. Деновиве Државниот завод за статистика објави дека просечната нето-плата е 31.871 денари. Многу револтирани граѓани го коментираа овој износ и велат дека тој ни оддалеку не ги одразува реалните примања во државава. „Еден јаде месо, друг зелка – сите јадеме сарма“, „Кој има плата од 500 евра, нека се јави“, „ Просекот е од оние со огромни плати, што е со нас другите?“ – се само дел од коментарите што ги оставија граѓаните под веста за пресметките за августовскиот просек.https://www.slobodenpecat.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close