вести

Се губи разновидноста на храната

75 проценти од растенијата кои се користеле за производство на храна во светот се исчезнати. Во сточарството, според експертите, секој месец трајно се губат по 6 раси, а кај 30 насто од добитокот постои голем ризик од потполно исчезнување.

se gubi raznovidnosta na hranata

 

Во модерното производство,земјоделците најчесто решаваат да ги одгледуваат сортите и расите кои ги бара пазарот, со помали вложувања ипоголем приход.

Зачувување на сортите е задача на генетските банките.

Кај нас има три. Тие го одржуваат и чуваат семето во активна состојба, а годинава се планира и заштита на автохтоните сорти на растенија.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close