fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Три земји доминираат во производството на сладолед во ЕУ (инфографика)

Во 2019 година, ЕУ произведе повеќе од 3 милијарди литри сладолед, што претставува пораст од 6 отсто во однос на претходната година, покажуваат податоците што ги објави европското статистичко биро Евростат.

Во истиот период, земјите-членки на ЕУ извезуваат 222 илјади тони сладолед во земјите што не се членки на ЕУ, во вредност од вкупно 723 милиони евра. Покрај тоа, увозот на сладолед од земји надвор од ЕУ изнесуваше 82 илјади тони, во вредност од вкупно 180 милиони евра.

Германија беше главниот производител на сладолед на ЕУ

Меѓу државите членки на ЕУ, Германија беше главниот производител на сладолед во 2019 година, произведувајќи 635 милиони литри сладолед (што претставува 21 отсто од вкупното производство на сладолед на ЕУ). Италија произведе 554 милиони литри (18 отсто од вкупното производство на сладолед на ЕУ). Во меѓувреме, податоците за 2018 година покажуваат дека Франција произвела 451 милиони литри таа година (или 15 отсто од вкупното производство во 2019 година).

Франција извезуваше најмногу сладолед во земји надвор од ЕУ

Франција извезе вкупно 55 илјади тони сладолед во 2019 година, што претставува 25 отсто од вкупниот извоз на сладолед надвор од ЕУ. Ова ја направи најголемиот извозник на сладолед од сите земји-членки на ЕУ, пред Холандија (која извезе 35 илјади тони сладолед, или 16 отсто од вкупниот извоз на екстра-ЕУ), Германија (29 илјади тони или 13 отсто), Италија (18 илјади тони, или 8 отсто) и Шпанија (16 илјади тони, или 7 отсто).

Обединетото Кралство – главна дестинација за извоз и увоз на сладолед од ЕУ

Обединетото Кралство беше главната дестинација за извозот на сладолед на ЕУ во земјите што не се членки на ЕУ. Земјите-членки на ЕУ извезуваат 128 илјади тони сладолед во Велика Британија (58 отсто од вкупниот извоз на сладолед надвор од ЕУ). Други главни дестинации беа Швајцарија (12 илјади тони, или 5 отсто) и Кина (7 илјади тони, или 3 отсто).

Увозот на сладолед од земји кои не се членки на ЕУ доаѓаше главно од Велика Британија (57 илјади тони сладолед или 70 отсто од увозот на сладолед вон-ЕУ), Србија (16 илјади тони, или 19 отсто) и Швајцарија (2 илјади тони, или 2 отсто).

Европската унија (ЕУ) вклучува 27 земји-членки на ЕУ. Велика Британија ја напушти ЕУ на 31 јануари 2020 година. Податоците на ЕУ ја отсликуваат политичката промена во составот на ЕУ, така што Велика Британија се смета за земја вон-ЕУ партнер за ЕУ. Како и да е, Велика Британија сè уште беше дел од внатрешниот пазар за покриениот период, што значи дека податоците за трговијата со Велика Британија сè уште се засновани на статистички концепти што се применуваат за трговијата меѓу земјите членки на ЕУ.


 

nezavisen.mk

Слични написи

Back to top button
Close