вестиСоветиТоп вести

Совети за почетници како правилно да се произведе расад?

 

Ако вашата цел е да произведете што повеќе храна  од вашиот дом, во органска градина, тогаш одгледувањето на растенија од семе може да ви помогне да ја постигнете својата цел. Сепак, веднаш треба да ви стане јасно  дека одгледувањето расад, не е лесна работа, но може да ве награди повеќекратно.

Многумина се обиделе  да произведуваат расад, па  се откажале. Некои садници едноставно пропаднале  и умреле  од илјада и една причина, а некои семиња воопшто не ‘ртеле. Меѓутоа, ако сте упорни и успешно ја совладувате техниката на одгледување расад во вашата градина, можете да одгледате различни прекрасни домашни сорти на зеленчук.

 

Сите семиња содржат специјални клетки кои се мобилизираат и растат кога започнува процесот на ртење, активиран од влага, топлина и (за некои видови на растенија) одредена количина светлина.

Влагата го стимулира семето, кое содржи латентни структури за коренот, стеблото и лисјата на растението. Повеќето семиња со  брзо-ртење  (како што се зелката  и доматот ) мирува со веќе зрели и целосно формирани никулци. Семето на други зеленчуци со бавно ртење, како што е спанаќот, во лушпите имаат соединенија кои спречуваат ртење. Овие соединенија прво мора да се распаѓаат во почвата, пред коренот и микробите да можат да го видат светот.

Кислородот е од витално значење за процесот на ртење. Бидејќи никулците сè уште немаат лисја што ќе им овозможат да користат сончева енергија, тие се потпираат на снабдувањето со храна во семето комбинирајќи го со кислород од земјата за да растат новите клетки. Ова е причината зошто треба да користите лесна структура на почвата за садење и зошто прекумерното наводнување може да предизвика гниење на семето наместо да расте.

Самиот процес на ртење е многу важен и за тоа може да гледате многу видеа, но кога тоа ќе се доживее во живо , чувството е поубаво и поимпресивно.

Од денот кога ќе започне   ‘ртењето, расадот  се соочува со напади на габи и бактерии од водата, почвата и воздухот. Колку на помалку проблеми наидат, толку подобро ќе растат, па затоа употребата на свежа подлога е исклучително важна. Квалитетната мешавина од почва во која ќе го садите семето, е така направена што ќе оневозможи вообичаените  патогени микроорганизми да предизвикуваат гниење на садници и лесно ги задржуваат водата и воздухот.

Ако сте почетник во одгледување расад, советот не е да направите сопствени мешавини на почвата веднаш, туку да купите готови подлоги. Можете да додадете мала количина компост, што може да биде корисен додаток, но не повеќе од 10% од волуменот на садот. Не е важна точната мешавина, туку она што е на врвот, каде што е ставено семето.

Без оглед на садовите што ќе ги користите за садење (пластика, стиропор, картон), пополнете ги скоро до врвот со подлога, а потоа потчукнете со прстот за да ги отстраните воздушните џебови. Додадете уште малку подлога, а потоа засадете го семето до длабочината што е предложена на пакувањето и попрскајте ја со вода.

Се препорачува да се засадат 2-3 семиња заедно, а ако семето е големо, како на пример за тиквички, засадете само една семка.

Кога растението ќе излезе над земјата, брзо се троши  храната од семето и му треба нов извор на енергија: светлина. Ако нема доволно светлина, таа ќе биде почувствителна на габични напади. Светлината што доаѓа од прозорецот е премногу слаба и насочена; на зеленчукот му е потребна силна светлина и затоа мора да користите ламби за одгледување садници.

Собна температура од 25 степени ќе го започне процесот на ртење кај повеќето семиња. Откако семките  ќе изртат , држете ги на растение  под светло 12-14 часа на ден  и  близу до изворот на светлина.

Откако ќе пораснат првите лисја,  ќе ќе настапи застој во растот, додека растението најде свој  извор на енергија. Кога ќе се појават првите вистински лисја на расадот, можете да ги пресадите во поголеми садови, така што коренот ќе има простор да се развива.

Веднаш штом ќе ги пресадите растенијата, веднаш вратете ги на светло место каде што биле порано. На тој начин, садниците ќе се опорави  од претрпениот стрес.

Хранливите материи во подлогата ќе исчезнат по околу 3 недели, така што на вашите садници ќе им биде потребна прихрана.Сепак не претерувајте. Уште се мали растенијата и не им треба многу храна, а количината  ќе ја зголемувате како што ќе растат растенијата.

Што се однесува до наводнувањето, тоа зависи од големината на просторот во садот и бројот на растенија што се сместени во него. Ако воздухот е сув во просторијата, тоа ќе диктира колку често треба да ги наводнувате растенијата. Растенијата сакаат постојана, блага влага околу нивните корени и суви услови на површината. Најдобро ќе процените дали контејнерите или садовите се суви ако ги кренете лесно, односно секојдневно проверување на тежината на садовите е најдобриот начин да откриете дали на вашите садници им треба наводнување или не.

 

 

Слични написи

Back to top button
Close