вестиХрана

Србија меѓу десете најголеми извозници на житарки во светот

Србија котира меѓу 10 најголеми извозници на житарици во светот во периодот од економската 2014/15 до 2016/17 година, според анализите на Здружението „Жито Србија“ направено врз основа на податоците на Министерството за земјоделство на САД.

Во извоз на пченка Србија е на осмо место, додека во извозот на пченица на 10, а во поглед на приносите по хектар е на високо второ место кога е во прашање пченица, веднаш зад просекот на Европската унија, и на петто место во принос на пченка по хектар.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close