fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Среќен е оној земјоделец кој има обезбедено работници

За цреши берење 15 денари по килограм, вели овоштар од Битола

Се бараат берачи за овошје и зеленчук низ цела Македонија, а среќни се оние земјоделци кои си обезбедиле работници. Таквите се ретки, а повеќето мака мачат да најдат берачи. Дневниците некаде се фиксни, а некаде се плаќа по килограм собрано овошје, но добар берач дневно може да заработи и до 2.000 денари. Плус, газдите и работниците се договараат дали е потребен превоз и оброци, пишува денес faktor.mk

„Со години е тешко, луѓето се генерално незаинтересирани. Наоѓаме, моментално имаме берачи. Минимум 5 берачи ни требаат за собирање на родот. Тоа се луѓе од градот. Цреши собираме, плаќаме по 15 денари по килограм. Флексибилни сме со време, собира кој колку сака и може во текот на еден ден“, објаснува овоштар од Битола.

Има и огласи на интернет на кои луѓето бараат берачи.

„Многу тешко оди. Еден – два дена доаѓаат и потоа ги нема. Бербата не е лесна како што гледале на Јутјуб. Постари луѓе се јавуваат, млади нема. Мене ми требаат 10 луѓе за берба. Едни си одат, други доаѓаат, се снаоѓаме. По килограм се плаќа. Ако работникот е повешт, може да собере до 80 килограми дневно“,  вели друг овоштар од Битола.

Оние берачи кои се искусни во работата, самите калкулираат каде ќе работат ако во ист период се поклопи бербата на повеќе овошки или други култури. Ја бираат онаа работа која е полесна и поплатена.

„За берачи немаме проблем. Си имаме луѓе со кои соработуваме. Дневно по 10 или 12 работници, а во екот не бербата и до 30 се ангажирани, додека 200 денари се плаќа по час. Има и постари и помлади работници. Касијата се бере од крај на април, па до пред 10 дена завршивме. Сега имаме нектарина една недела и готово. Во валандовско мислам дека нема проблем за берачи. Да се бере бостан и зелка е потешко за разлика од овошје“, објаснува Славе Крстев, овоштар од Валандово.

Во Ресен и Преспа е рано за берба на јаболка, но работната сила обично е ромската популација од соседните градови или работниците од Албанија.

„Најверојатно сезонци од Албанија ќе ги покријат потребите на овоштарите за работна рака, од септември до крајот на октомври, и дел во ноември зависно од површината. Се намалува работната сила дефинитивно и се кубури“,  рече Љубе Пампулески од Здружението на овоштари „Благој А.Котларовски“ од Ресен.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close