fbpx
Вести

ССК: Активни мерки за поддршка на жените во приватниот сектор

ssk aktivni merki za poddrhska na zhenite vo privatniot sektor

Сојузот на стопански комори денеска ги презентираше активните мерки за поддршка на жените во приватниот сектор. Половина од фирмите во земјава се во сопственост на жени. Тие учествуваат со 50 % или над тој процент во сопственоста. Вкупно 12 % од нив се на раководни функции во јавниот и приватниот сектор, а само 4 % од нив се директори во компании кои се котираат на берзата.

Слободанка Алексовска од Агенцијата за вработување истакна дека со мерките за вработување се води сметка да се обезбеди полова рамноправност.

Претседателката на Здружението на бизнис жени Валентина Дисковска истакна дека според податоците од спроведена меѓународна анкета во земјава, жените повеќе се плашат од неуспех од отворање на фирма за разлика од мажите, иако сметаат дека условите за отворање на бизнис се добри.

Тагови

Слични написи

Еден коментар

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back to top button
Close