вести

Стопанските комори на Македонија и Србија го поддржуваат договорот за брашното

(Oвој напис е објавен на: март 9, 2018)

brasno

 

Стопанските комори на Србија и Македонија го поддржуваат договорот постигнат во Скопје од страна на ресорните министри на двете земји, со цел изнаоѓање на трајно решение за проблемот на меѓусебна трговија со брашното.

Како што е објавено на официјалната веб страница на Стопанската комора на Србија, и двете комори се залагаат сите отворени прашања да бидат решени преку дијалог и во интерес на деловните заедници на двете земји.

– Го поздравуваме формирањето на заедничкиот Комитет составен од надлежни институции на двете земји, со цел ефикасно да се најдат решенија за отстранување на бариерите и препреките во меѓусебната трговија и преку дијалогот и да се решат сите отворени прашања, истакнаа во заедничката изјава претседателите на стопанските комори на Србија и на Македонија, Марко Чадеж и Бранко Азески.

Двете комори се подготвени активно да се вклучат во работата на Комитетот и да ги стават на располагање своите ресурси, со цел поефикасно, вклучувајќи ги и предлозите на стопанствениците, да се елиминираат сите предизвици и да се овозможи непречено стопанисување.

Се очекува постигнатиот договор да обезбеди трајни решенија, бидејќи едностраните мерки, кои претставуваат нецарински бариери, дестимулативно влијаат врз економиите на сите земји од ЦЕФТА договорот.

Стопанските комори на Србија и на Македонија укажуваат дека е неопходно новооснованиот Комитет што е можно побрзо да ги разгледа сите отворени прашања и да предложи решенија за отстранување на сите бариери и препреки во меѓусебната трговина.


 

a1on.mk

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close