fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Свет-Цената на лубеницата рипна за 50 проценти!

Во последните 30 дена, просечната цена на лубеницата се искачи на 5,44 долари, значителен скок од 3,60 долари, за истиот период минатото лето.

Од средината на јуни до средината на јули, цените на лубеницата скокнаа за 49 отсто, пишува Freshfruitportal.

Најновата анализа открива огромен број фактори кои придонесуваат за ова невидено зголемување на цените. Временските обрасци, прекините на синџирот на снабдување, транспортните трошоци и променливите барања на потрошувачите одиграа улога во флуктуирачките цени на лубеницата.

Во последните 30 дена, просечната цена на лубеницата се искачи на 5,44 долари, значителен скок од 3,60 долари, за истиот период минатото лето.

Оваа впечатлива ескалација доаѓа во остар контраст со релативно стабилните цени на лубеницата во претходните лета, што покрена прашања и поттикна шпекулации меѓу пазарните аналитичари.

Податоците на Mintec покажуваат дека помеѓу 2018 и 2022 година, цената на лубеницата варирала помеѓу 3,35 и 3,91 долари до 2019 година, а потоа тие просеци биле уште поконзистентни со 3,75, 3,73, 3,63 и 3,60 долари во последователни години, објави Фактор https://faktor

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close