Овошни и зеленчукови задоволства во Август

Овошни и зеленчукови задоволства во Август

  Веројатно не постои месец во годината во кој сезонската храна е здрава и вкусна како во август. Во овој месец имате можност да уживате во најсочното летно овошје, но и во освежувачкиот зеленчук. Праски: Зошто ги сакаме? Една праска со средна големина покрај добриот вкус, на нашиот организам му носи неопходни влaкна, витамин Ц и А. Витаминот А му помага на нашиот организам да го одржи балансот на течности во текот на летните денови, а…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Сточарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Сточарство

Организација и спроведување на кампања за осеменување во овчарството е една од најприоритетните задачи во месец август. Овците се сезонски, полициклични животни кај кои мркањето е на секои 16 -17 дена во сезоната на парење. Еструсот е од 24 до 36 часа, но во зависност од расата, начинот на одгледувањето и исхраната на животните, може да се движи од 6 до 72 часа. Евулацијата настанува кон крајот на еструсот, обично 24 – 40 часа од…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Поледелство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Поледелство

После жетвата на житните култури најважно е да се изведи длабоко орање на ослободените површини. Августовското орање заедно со користењето на органски и минерални ѓубрива претставува многу корисна агротехничка мерка. Сувото и жешко августовско време ги принудува фармерите почесто да ги наводнуваат земјоделските површини. Водата несомнено ке ги зголеми приносите кај пченката, но во втората половина од месецот може да се покаже штетно за цвеклото. Тоа ке ги намали шекерните единици и ке ги влоши…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Лозарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Лозарство

Задолжителна практика е да се откријат новозасадените облагородени лозички и да се исчистат од т.н росни корени. Ова е потребно за да се постигне добар развој на кореновиот систем во длабочина. Во месец август особено е важно да сеотстранат листовите околу гроздовите, особено кај десертните сорти. Ова ќе им го подобри зреењето и ќе ја намали опасноста од распаѓањето на гроздовите. Потребно е да се следи појавата на специфичните болести, како пламеница, пепелница и сл….

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Градинарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Градинарство

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата. Треба да се има во предвид дека, треба да се отстранат деформираните, заболени и нестандардни плодови од краставици, домати и пипер. Тоа ќе овозможи нормален раст на новите заврзоци, ќе се намали опасноста од зараза и…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Овоштарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Овоштарство

Наводнувањето на покасните сорти на јаболка и круши во месец август обезбедува пораст на плодовите. Секако, високиот квалитет зависи и од систематската борба против болестите, штетниците и плевелите. Во насадите од малина, после бербата се отстрануваат сите родни гранки, за да се овозможи брзо да се зголемат новите папки и да се формира плод. Задебелените гранки, како и гранките кои што излегуваат во мегуредието, се отстрануваат. Исто така, овој период треба да се изврши разровкување…

Повеќе...

ФАО ценовниот индекс на храната – стабилен во август

ФАО ценовниот индекс на храната – стабилен во август

06 септември 2018 година, Рим – ФАО индексот на цените на храната остана стабилен во август, со пораст на цените на житариците, а пад на цените на растителното масло и шеќерот . Месечниот индекс, објавен денеска, во просек изнесуваше 167,6 поени во август, речиси непроменет од ревидираната проценка за јули и 5,4 отсто под нивото во август 2017 година. ФАО индексот на цените на житни култури се зголеми за 4,0 отсто во текот на месецот, при што цените на пченицата…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Сточарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Сточарство

Организација и спроведување на кампања за осеменување во овчарството е една од најприоритетните задачи во месец август. Овците се сезонски, полициклични животни кај кои мркањето е на секои 16 -17 дена во сезоната на парење. Еструсот е од 24 до 36 часа, но во зависност од расата, начинот на одгледувањето и исхраната на животните, може да се движи од 6 до 72 часа. Евулацијата настанува кон крајот на еструсот, обично 24 – 40 часа од…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Поледелство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Поледелство

После жетвата на житните култури најважно е да се изведи длабоко орање на ослободените површини. Августовското орање заедно со користењето на органски и минерални ѓубрива претставува многу корисна агротехничка мерка. Сувото и жешко августовско време ги принудува фармерите почесто да ги наводнуваат земјоделските површини. Водата несомнено ке ги зголеми приносите кај пченката, но во втората половина од месецот може да се покаже штетно за цвеклото. Тоа ке ги намали шекерните единици и ке ги влоши…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Лозарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Лозарство

Задолжителна практика е да се откријат новозасадените облагородени лозички и да се исчистат од т.н росни корени. Ова е потребно за да се постигне добар развој на кореновиот систем во длабочина. Во месец август особено е важно да сеотстранат листовите околу гроздовите, особено кај десертните сорти. Ова ќе им го подобри зреењето и ќе ја намали опасноста од распаѓањето на гроздовите. Потребно е да се следи појавата на специфичните болести, како пламеница, пепелница и сл….

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Градинарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ- Градинарство

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата. Треба да се има во предвид дека, треба да се отстранат деформираните, заболени и нестандардни плодови од краставици, домати и пипер. Тоа ќе овозможи нормален раст на новите заврзоци, ќе се намали опасноста од зараза и…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Овоштарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Овоштарство

Наводнувањето на покасните сорти на јаболка и круши во месец август обезбедува пораст на плодовите. Секако, високиот квалитет зависи и од систематската борба против болестите, штетниците и плевелите. Во насадите од малина, после бербата се отстрануваат сите родни гранки, за да се овозможи брзо да се зголемат новите папки и да се формира плод. Задебелените гранки, како и гранките кои што излегуваат во мегуредието, се отстрануваат. Исто така, овој период треба да се изврши разровкување…

Повеќе...

Вредноста на семејната кошница во август изнесува 32.316 денари

Вредноста на семејната кошница во август изнесува 32.316 денари

Вкупната вредност на синдикалната кошница во август изнесувала 32.316 денари. Од нив, за храна и комуналии граѓаните од семејниот буџет одвојувале 23.871 денар, покажуваат податоците за вредноста на синдикалната минимална кошница што ги објавува Сојузот на синдикати на Македонија.

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ

Овоштарство Наводнувањето на покасните сорти на јаболка и круши во месец август обезбедува пораст на плодовите. Секако, високиот квалитет зависи и од систематската борба против болестите, штетниците и плевелите. Во насадите од малина, после бербата се отстрануваат сите родни гранки, за да се овозможи брзо да се зголемат новите папки и да се формира плод. Задебелените гранки, како и гранките кои што излегуваат во мегуредието, се отстрануваат. Исто така, овој период треба да се изврши…

Повеќе...

Првиот производ од канабис од NYSK Holdings на македонскиот пазар од Август

Првиот производ од канабис од NYSK Holdings на македонскиот пазар од Август

NYSK Holdings, компанија која на македонскиот и европскиот пазар ќе понуди широка палета на производи од канабис, следната недела ќе почне со производство, а првиот финален производ на нашиот пазар ќе биде пласиран во август, велат за еМагазин од менаџментот на компанијата. „Нашата компанија ќе произведува масло од канабис со присуство на THC од 89-90% и 99% чистота, но за третирање на ралични болести тој процент ќе варира според потребата. Бидејќи нашата компанија ќе пласира производи и…

Повеќе...