Колку пари има во бизнисот со цигари?

Колку пари има во бизнисот со цигари?

  Бизнисот со цигари и тутун и покрај многубројните строги ограничувања и останува економска дејност од која може да се егзистира пристојно.  Најголемата тутунска компанија во седиште во Македонија е „Империјал тобако ТКС Скопје“. Неговиот оперативен профит лани е 10 отсто од приходите од продажба „Империјал тобако ТКС Скопје“ лани оствари приходи од продажба во износ од 33,6 милиони евра и добивка по оданочување во износ од 3,3 милиони евра, покажуваат официјалните податоци јавно достапни…

Повеќе...

„Жито Лукс“ ја зголеми добивката 6 пати за три месеци

„Жито Лукс“ ја зголеми добивката 6 пати за три месеци

На крајот на септември нето добивката изнесува 27,8 милиони денари и е повисока за 23,4 милиони денари во однос на профитот остварен до крајот на јуни годинава. Добивката на „Жито Лукс“ бележи раст од 18 отсто и во споредба со првите девет месеци лани.

Повеќе...

Специјалните лебови на Жито Лукс ја „нахранија“ добивката

Специјалните лебови на Жито Лукс ја „нахранија“ добивката

Жито Лукс АД Скопје со позасилена маркетинг стратегија на понуда на специјални лебови успеа да освои нови купувачи и значително да ја зголеми продажбата на домашниот пазар со што во првиот неконсолидиран извештај објавен преку Македонска берза откри дека остварил квартална добивка, а притоа трошоците се добро „контролирани“. Жито Лукс наведува дека вкупните приходи од продажба се зголемени за 3%, поради растот на домашниот пазар. Најголем придонес за растот имаат специјалните лебови и бисквитите –…

Повеќе...

Жито Полог ја зголеми активноста, но како тоа се одрази на добивката?

Жито Полог ја зголеми активноста, но како тоа се одрази на добивката?

Жито Полог АД Тетово во првиот квартал од 2017-та бележи зголемени трговски активности, зголемена е набавката на трговски стоки и зголемени се трошоците за суровини и материјали. Според финансискиот неконсолидиран извештај објавен на Македонска Берза, Жито Полог остварил и поголеми приходи во првите три месеци од годинава кои изнесуваат 94.467.000 денари, што е подобар резултат во однос на истиот период лани кога оперативните приходи изнесувале 71.286.000 денари. Забележан е и приход остварен преку продажба во…

Повеќе...

ЗК Пелагонија ја зголеми добивката

ЗК Пелагонија ја зголеми добивката

  Минатата година, ЗК Пелегонија АД Битола ја зголеми оперативна добивка за 81,99% во однос на претходната година или зголемувањето е за 88,3 милиони денари, стои во консолидираниот извештај на компанијата објавен преку Македонската берза. Вкупните оперативни приходи се 1,6 милијарди денари и истите бележат зголемување за 7,02% споредено со претходната година.   еМагазин

Повеќе...

Тиквеш за три месеци ја зголеми добивката за 7%

Тиквеш за три месеци ја зголеми добивката за 7%

Бруто добивката за првото тромесечие од 2016 година достигна 107,5 мил. денари што е зголемување за 7%, односно за 6,8 мил. денари во однос на истиот период од минатата година, информира винарската визба Тиквеш преку Македонската берза.

Повеќе...

Приходите на ЗК Пелагонија намелени за 9,74 проценти, добивката зголемена

Приходите на ЗК Пелагонија намелени за 9,74 проценти, добивката зголемена

Во анализираниот период на финансиските извештаи од деловната 2015 год. остварени се оперативни приходи во износ од 1.227.142 илјади денари, истите бележат намалување од 9,74 % во однос на претходната деловна година.

Повеќе...

„Тиквеш“ планира поголема добивка во 2016 година

„Тиквеш“ планира поголема добивка во 2016 година

Инвестициите во 2016 година ќе достигнат ниво од 41,5 милиони денари. Најголем дел отпаѓа на набавка на опрема за преработка и одлежување на вино за подобрување на квалитетот на производите, а помал дел на реконструкција и надградба на градежните објекти во делот на винарницата“, соопшти компанијата.

Повеќе...