Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи

Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи

Откупот и продажбата на земјоделски производи  во вториот квартал годинава се зголемени за 5,7 проценти во однос на истиот период од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 4,7 проценти, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство има раст од 6,5 проценти. Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи има кај житата, градинарските растенија, овошјето, грозјето, алкохолните пијалаци, добитокот и…

Повеќе...

ЈАВЕН ПОВИК за користење на техничка поддршка за организирање и спроведување на манифестации за промоција на земјоделски производи во Република Северна Македонија

ЈАВЕН ПОВИК за користење на техничка поддршка за организирање и спроведување на манифестации за промоција на земјоделски производи во Република Северна Македонија

Предмет на јавниот повик: Доставување на предлог за користење на техничка поддршка за организирање и спроведување на манифестации за промоција на земјоделски производи во Република Северна Македонија од областа на земјоделството, руралниот развој, шумарството и водостопанството. Повеќе информации на документот во прилог подолу. Документи за превземање Јавен оглас Упатство   mzsv

Повеќе...

Од загадена почва не виреат здрави земјоделски производи

Од загадена почва не виреат здрави земјоделски производи

Штетните хемикалии што навлегуваат во земјата, индустриската активност и отпадот создаден од човекот предизвикуваат уништување на почвата во Македонија. Од тоа не се поштедени ниту земјоделските површини, но никој досега не направил целосна анализа на нивото на загаденоста, што во случајот со обработливото земјиште би било исклучително важно за утврдување на квалитетот на земјоделските производи. Според невладините организации „Вила зора“ од Велес и „Еко герила“ од Тетово, кои правеле делумни испитувања на почвата, најдено е…

Повеќе...

Откупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 10.9 % во однос на лани

Откупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 10.9 % во однос на лани

Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2018 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 10.9 % во однос на истиот период од претходната година. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 14.1 %, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство е забележано зголемување за 4.6 %. Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: житата, индустриските растенија,…

Повеќе...

Николовски: Mакедонија е силно посветена на олеснување на меѓународната трговија со земјоделски производи

Николовски: Mакедонија е силно посветена на олеснување на меѓународната трговија со земјоделски производи

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска учествуваше на состанокот во организација на Федералното министерство за земјоделство и храна на Сојузна Република Германија и Постојаната работна група за регионален рурален развој- SWG, што се одржува во Берлин. Темата на состанокот беше „Потенцијалите на трговската размена“. На состанокот присуствуваше и државниот секретар на МЗШВ, Нефрус Челику. Овој состанок се одржува во рамки на меѓународниот саем за земјоделство и храна „Зелена недела“. Меѓународните министри дебатираа за…

Повеќе...

Косовските царини кон Србија можност за поголем извоз на македонските земјоделски производи

Косовските царини кон Србија можност за поголем извоз на македонските земјоделски производи

Косовското воведување царински давачки од 100 отсто кон Србија и БиХ не се очекува да предизвика позначајни негативни ефекти и нарушување на македонската економија. Дури, како што оценува Стопанската комора на Македонија, можно е нашите земјоделски производи кои веќе ги има на пазарот во Косово да бидат позастапени. Според Комората, македонското стопанство ќе биде погодено сако доколку стоката што била под влијание на донесената мерка се увезува во Македонија за репродуктивни потреби, како последица на што…

Повеќе...

Намалени откупот и продажбата на земјоделски производи

Намалени откупот и продажбата на земјоделски производи

За 4,4 отсто се намалени откупот и продажбата на земјоделските производи во второто тримесечје од годинава за разлика од истиот период лани. Според Државниот завод за статистика, кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 14 проценти, а кај продажбата од сопствено производство намалување за 16,5 отсто.  Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај индустриските растенија, овошјето, добитокот, живината и јајцата и млекото, а намалување кај житата, градинарските растенија, фуражните…

Повеќе...

Косово ја дигна царинската рампа за нашите земјоделски производи

Косово ја дигна царинската рампа за нашите земјоделски производи

Косово ја дигна царинската рампа за сите македонски земјоделски производи. На денешната седница косовската Влада во целост ја укина одлуката за зголемените царини за 30 отсто за 21 наш производ. Оваа вест на министерот за економија Бектеши телефонски му ја пренел неговиот косовески колега Хасани. Бектеши е убеден дека одлуката ќе почне да важи веќе од утре, откако претходно косовските власти ќе испратат официјално писмо до нивните царински служби. Косово оваа заштитна мерка ја воведе…

Повеќе...

Ќе има ли поголеми царини за земјоделски производи од Македонија во Косово?

Ќе има ли поголеми царини за земјоделски производи од Македонија во Косово?

Косовската влада расправа дали ќе се плаќаа дополнителна царина во виина од 30 отсто за земјоделските производи кои се увезуваат и од Македонија. Минатата недела косовското Министерството за трговија донесе одлука да се воведе привремена заштитна царина на 21 земјоделски производи. Трговците за овошје и зеленчук од Косово веднаш реагираа и побараа одлуката да се укине бидејќи е дискриминирачка и ќе ги поскапи земјоделските производи, пренесе Алсат М.   вечер  

Повеќе...

Зошто Македонија е зависна од увоз на земјоделски производи?

Зошто Македонија е зависна од увоз на земјоделски производи?

И покрај субвенциите, повеќе години се намалува домашното производство, а Македонија е зависна од увоз. Министерот Љупчо Николовски вели дека анализата на ЕУ направена на барање на министерството ги покажува сите слабости и оти нашиот систем не е компатибилен со европските политики за земјоделство. И покрај тоа што во изминативе десет години за субвенции во земјоделството државата има издвоено над една милијарда евра, односно по над 100 милиони евра годишно, Македонија езависна од увоз. И…

Повеќе...

Извозот на земјоделски производи од ЕУ во Русија порасна во последните месеци

Извозот на земјоделски производи од ЕУ во Русија порасна во последните месеци

Помеѓу мај 2017-та и април 2018-та година, извозот на земјоделски производи од ЕУ во Русија се зголеми за 10% и покрај ембаргото на Москва. Ова се најновите податоци од Европската комисија. Во извештајот се гледа дека во монетарна смисла ова претставува зголемување од 601 милиони евра на годишна основа, што е и едно од најважните зголемувања објавени од статистиката. Зголемувањето од 750 милиони евра (4%) е поврзано со извозот на земјоделски производи од ЕУ во…

Повеќе...

Во “Македонски Дом” во Русија се презентираат македонски земјоделско-прехранбени производи

Во “Македонски Дом” во Русија се презентираат македонски земјоделско-прехранбени производи

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, вчера во Москва, Русија, го посети најголемиот агрокластер во Источна Европа, #FoodCity, во чии што рамки работи постојаниот изложбен штанд на #МакедонскиотДом. Токму во склоп на „Македонскиот дом“, досега се претставени 18 компании, од 5 гранки, од конзервната, млечната, винската индустрија, како и останати кондиторски производи. „Македонскиот дом“, беше отворен во март минатата година, врз основа на договорот на Македонска руска стопанска комора и Трговската комора на…

Повеќе...

Временските услови идеални за аграрот – земјоделците во неизвесност каде ќе ги пласираат производите и по кои цени

Временските услови идеални за аграрот – земјоделците во неизвесност каде ќе ги пласираат производите и по кои цени

Високите темеператури позитивно ќе се одразат врз развојот на сите змејоделски култури, велат агрометеоролозите. Според нив, периодот е поволен и за примена на заштитни агротехнички мерки при евентуална појава на штетеници. Дали годинава ќе има рано производство на пазарот ќе зависи од тоа дали ќе има појава на мраз во следниот период. Земјоделците велат дека топлото време е добредојдено на почетокот на производствената сезона. Но нивните проблеми со пламанот и откупните цени сеуште не се…

Повеќе...

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 2.6%, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.4%

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 2.6%, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.4%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во ноември 2017 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.6%, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.4%. Во ноември 2017 година, во споредба со ноември 2016 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 102.8, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува…

Повеќе...

Струмичките земјоделци реагираат на ниските откупни цени

Струмичките земјоделци реагираат на ниските откупни цени

Пад на откупните цени на зеленчукот во струмичко. Зелката тешко се продава, краставиците речиси не се откупуваат а килограм домати од 30 паднаа на 15 денари за килограм. Земјоделците кои го прибираа родот тврдат дека за кус временски период цените вртоглаво паднале и покрај побарувачката пред се за домати. Велат дека годинава немало многу засеани површини под домати а со вакви цени земјоделците не можат да врзат крај со крај. Тврдат дека трговците си играат…

Повеќе...

Владата ќе ги преземе сите мерки за непречен откуп на земјоделските производи

Владата ќе ги преземе сите мерки за непречен откуп на земјоделските производи

Сите потребни мерки за непречен откуп, дистрибуција и заштита на домашното земјоделско производство, ќе бидат преземени, соопшти Министерството за земјоделство. Од таму уверуваат дека ги следат состојбите на терен, бербата, откупот, како и пласманот на земјоделските производи. Деновиве тим од овој ресор се сретнал со производителите, откупувачите од земјава и од странство, независни земјоделски синдикати и здруженија, со цел да добие информации како се одвива откупот на градинарски производи од струмичкиот и тиквешкиот регион, каде…

Повеќе...

Многу земјоделски производи завршуваат во отпад

Многу земјоделски производи завршуваат во отпад

Земјоделците имаат проблем со пласманот. За оваа стара болка експертите велат дека е потребно во земјава да профункционира гарантираниот откуп и однапред договорената цена на производите.   алсат.м.тв  

Повеќе...

Намалени откупот и продажбата на земјоделски производи

Намалени откупот и продажбата на земјоделски производи

Откупот и продажбата на земјоделски производи во првиот квартал годинава се намалени за 14,2 процента во однос на истиот период од минатата година, објави денеска Државниот завод за статистика. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано намалување за 30 проценти, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство има зголемување за 50,6 проценти. Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е регистрирано кај: житата, градинарските и фуражните растенија, овошјето, алкохолните…

Повеќе...

Ако се остварат прогнозите за суша тоа ќе влијае и на квалитетот и на цената на земјоделските производи

Ако се остварат прогнозите за суша тоа ќе влијае и на квалитетот и на цената на земјоделските производи

После пролетните мраеви земјоделците оваа сезона може да се соочат со нов проблем, долги и сушни периоди.  Прогонозите велат топло  лето со високи температури над вообичаениот просек, најави кои никако не им одат во прилог на земјоделските производители. Според нив доколку прогнозите се остварат тоа сериозно ќе се одрази  врз целокупното земјоделско производство, а посебно врз раноградинарските култури. -За жал пролетта беше без врнежи, браните ни се намалени некаде со 5 до 6%. Се надевам…

Повеќе...

ТУРЦИЈА СО ОДЛУКАТА ЗА ЛИМИТ НА УВОЗОТ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИ ОД РУСИЈА, И „ЗАБИ НОЖ ВО ГРБ” НА РУСИЈА

ТУРЦИЈА СО ОДЛУКАТА ЗА ЛИМИТ НА УВОЗОТ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИ ОД РУСИЈА, И „ЗАБИ НОЖ ВО ГРБ” НА РУСИЈА

Брисел – Економијата на еврозоната во април порасна со најголема стапка за шест години, помогната од силната побарувачка и сеопштиот оптимизам во поглед на идните перспективи. Композитниот индекс на менаџерите за набавка ПМИ за еврозоната, кој го пресметува лондонската истражувачка компанија Маркит, порасна во април на 56,7 поени, што е најголемо ниво од април 2011 година и скок во однос на 56,4 поени од март. ПМИ ја мери подготвеноста на компаниите на инвестирање во сопствената…

Повеќе...

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 3.6%, а кај аутпутот зголемувањето изнесува 4.2%

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 3.6%, а кај аутпутот зголемувањето изнесува 4.2%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во март 2017 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 3.6%, а кај аутпутот зголемувањето изнесува 4.2%. Во март 2017 година, во споредба со март 2016 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 103.9, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 99.6. Во…

Повеќе...
1 2