Слатка шира за зима

Слатка шира за зима

Ако овој природен и здрав витаминско-минерален пијалок се подготви на вистинскиот начин, може и без конзерванси подолг период да го сочува пријатниот сладок вкус. Постапката е поинаква од онаа кога од ширата се прави вино. Најважно е грозјето по бербата добро да се измие и дезинфицира. Тоа се прави со цел да се уништи целата спонтана микрофлора на кожичката на зрната, па и квасестите габички, со чија активност ширата се претвора во вино. „Грозјето се…

Повеќе...

Здравјето на почвата во зима

Здравјето на почвата во зима

Како што луѓето се облекуваат во зима, така и почвата. Кога ќе настапи зимата, почвата има потреба од одмор или потхранување, да биде покриена со “ќебе” од органски материи. Заради таа причина се засадуваат растенија кои се нарекуваат покривни култури за ѓубрење. Тие не се берат и не се одгледуваат, само се засадуваат за потхранување на почвата за подобра плодност. За градина со зеленчук најдобра покривка е мешавина од житни и зрнести растенија. Во рана…

Повеќе...

Хранење на птиците во зима

Хранење на птиците во зима

Птиците, како и сите живи суштества, се неразделен дел од природата во која тие ја играат својата улога. Од многуте видови во моментов најинтересните птици во нашите региони се оние кои живеат цела година. Преживувањето најчесто зависи од временските услови; иако тие се многу прилагодливи, се донекаде загрозени од неприродни услови во кои се наоѓаат – особено во поголемите градови каде што ги губат своите природни живеалишта и со нив се хранат. Студената зима, снежната…

Повеќе...

Подготовка на лукот за чување во текот на зимата

Подготовка на лукот за чување во текот на зимата

Лукот е здрав зеленчук, кој многумина го одгледуваат. За да може, што подолго да се зачуваат главиците, потребно е да се знае кога да се извади лукот и како да се чува. Во секоја градина можеме да најдеме лук. Оваа зеленчукова врста, популарноста ја должи на својата голема лековитост за човечкиот организам, но лукот е лековит и за многу градинарски култури. Колку повеќе лукови има во градината, толку растенијата кои се одгледуваат таму, се поздрави….

Повеќе...

Како да се залеваат растенијата во зима

Како да се залеваат растенијата во зима

Многу собни растенија страдаат поради прекумерно наводнување, а не поради недостаток на вода. Проблемот на прекумерно влажнење на подлогата се случува поради недостаток на кислород на коренот. Да се ​​засадат и нормално би можеле да растат и се развиваат, потребно е да се обезбеди доволно кислород во коренот, влага и хранливи материи. Посебен проблем е есен-зима период кога има помалку природна светлина. Вегетацијата на отворено поминува во период на мирување, но најчесто се смета дека…

Повеќе...

Зимата поволна за земјоделството

Зимата поволна за земјоделството

Ќе има ли поблага зима годинава. Засега нема најава за поларни температури како минатата година кои можат да направат штети на земјоделските култури. Утринските од минус 6 до минус 7 степени нема да им наштетат на посевите… Температурите на воздухот се натпросечни за овој период од годината што им годи на посевите заради задоцнетата сеидба и подготовката на културите за презимување. Вакви температури може да им помогнат на посевите полесно да формираат репродуктивните органи без…

Повеќе...

Клукајдрвецот-зимски непријател на пчелите

Клукајдрвецот-зимски непријател на пчелите

Во периодот на зимското мирување на пчелите, на пчеларникот можат да се појават повеќе штетници, кои освен што го нарушуваат мирот во пчелната кошница, можат и да доведат до целосно угинување на семејството и покрај тоа што пчеларот ги превзел сите неопходни апитехнички мерки за успешно презимување на пчелното семејство.

Повеќе...

Временските услови поволни за житата и за овошките

Временските услови поволни за житата и за овошките

Најавените снежни врнежи, особено на повисоките места и промената на струењето на воздухот нема да предизвикаат проблеми поради тоа што издржливоста на посевите во овој период од годината е многу поголема.

Повеќе...

Здравјето на почвата во зима

Здравјето на почвата во зима

Црвената детелина и зимскиот грав се препорачани зимски култури за многу градинари. Тие ја снабдуваат почвата со азот и ги растресуваат цврстите почви со корењата. Други градинари препорачуваат овес и грав кои се одлична комбинација.

Повеќе...

Научете лесно и брзо да ја чистите калинката

Научете лесно и брзо да ја чистите калинката

Калинките се едни од најздравите овошја чие консумирање често ни се препорачува во каков облик и да сакаме, меѓутоа кога ќе ни текне на чистењето, се откажуваме. Научете лесно и брзо да ја чистите и да уживате во оваа зимска кралица.

Повеќе...

Три рецепти за супи совршени за есен и зима

Три рецепти за супи совршени за есен и зима

Зимата е идеално време за супа – го загрева телото и го зајакнува имунитетот, во овие денови претставува вистински имунолошки еликсир. Консумирајќи супа внесуваме течност во организмот што е особено важно во зима кога најчесто забораваме на течностите.

Повеќе...

Ефикасно чистење на овоштарници со Husqvarna дувалки

Ефикасно чистење на овоштарници со Husqvarna дувалки

Денес на пазарот може да се најде различна опрема со различни функции и со различна моќност. Современа механизација овозможува брзо и ефикасно собирање на листовите, а пред се не бара ангажирање на голем број на вработени во самиот процес на собирање. Со елиминација на штетници и болести од овоштарници и од лозови насади се обезбедуваат пониски трошоци на производниот процес а со тоа и поквалитетен и поевтин производ.

Повеќе...

Слатка шира за зима

Слатка шира за зима

За да се задржат органско-хранливите карактеристики без конзерванси, дури и до новата берба, треба да се примени постапка слична на подготвување на доматен сок за зима. Ширата не се вари, туку само во емајлиран сад се загрева 10 минути на температура од 70 Целзиусови степени. Вака пастеризираната шира се собира во дезинфицирани шишиња, кои се затвораат со плутени тапи и во хоризонтална положба се ставаат на подрумските полици.

Повеќе...
1 2