Сушата неповолна за земјоделските култури

Сушата неповолна за земјоделските култури

Стабилното и суво време кое се одржува подолг период над нашето подрачје овозможува неповолни услови за развој на земјоделските култури заради ниската влага во почвата и отсуството пред се на продуктивната влага во почвата. Ваквото суво и топло време продолжува и во наредната седмица со температури на воздухот од 35-38 оС што дополнително ја отежнува состојбата со земјоделското производство особено каде нема услови за наводнување. Основна активност кај производителите на храна е да ги искористат…

Повеќе...

Наводнување ,,капка по капка,,

Наводнување ,,капка по капка,,

Потребата за примена на современи системи за наводнување се зголемува не само заради пазарниот императив, туку и како мерка против климатските промени. Современите системи за наводнување нудат решенија кои ја намалуваат потрошувачката на вода, го намалуваат непожелниот вегетативен пораст, го зголемуваат квалитетот на производот и гарантираат константен квалитет. Системот за наводнување „капка по капка“ е најнапредна технологија во наводнувањето, најрационално ги искористува расположливите количини на вода и придонесува во зголемување на приносите. Наводнувањето „капка по…

Повеќе...

ПОЧВАТА ДЕХИДРИРАНА, ДА СЕ ИНТЕРВЕНИРА СО НАВОДНУВАЊЕ

ПОЧВАТА ДЕХИДРИРАНА, ДА СЕ ИНТЕРВЕНИРА СО НАВОДНУВАЊЕ

И земјоделството е на удар од високите температури што деновиве надминаа 40 степени. Почвата е дехидрирана. Нема вода. Агрометеоролозите апелираат да се наводнува секаде каде што има услови. Топлото време посебно ги погоди пролетните окопни култури, сончогледот и пченката, како и градинарските култури на отворено. Не се поштедени ниту овошките, а најмалку трпи виновата лоза. Ваквите температурни услови и топлата вода не му одговараат ни на оризот. Според агрометеорологот од УХМР, Ангелко Ангелески, пред неколку…

Повеќе...

Со планот за наводнување за идната година се зголемуваат површините под ориз во Кочанско

Со планот за наводнување за идната година се зголемуваат површините под ориз во Кочанско

Водостопанската подружница “Брегалница“ од Кочани го објави планот за наводнување за 2019 година, при што за околу една третина се зголемени површините што ќе се засеат со ориз. Наместо 3.500, догодина во Кочанско ќе се наводнуваат 4.400 хектари оризови ниви, а се планира вода да се обезбеди уште за 1.000 хектари со други земјоделски култури. -Месните заедници навреме ги доставија барањата за количините вода што ќе им бидат потребни за наводнување на нивите во нивните…

Повеќе...

Колку и како да се наводнуваат зеленчукот и растенијата во текот на пролетта и летото?

Колку и како да се наводнуваат зеленчукот и растенијата во текот на пролетта и летото?

Наводнувањето зависи од повеќе фактори: од типот на земјиштето, преку начинот на одгледување на растенијата до фазите во кои се наоѓаат растенијата. Натпросечно високите температури во јуни од градинарот бараат редовно наводнување, доколку сака да има било каков род во својата градина. Професионалните производители на зеленчук, од искуство знаат како е најдобро да ја сочуваат влажноста на земјата. Но, оние на кои градинарството им е хоби, доколку немаат повозрасни лица на тоа да ги научат,…

Повеќе...

На шест до осум локации ќе се градат мали системи за наводнување

На шест до осум локации ќе се градат мали системи за наводнување

На шест до осум локации со големина од околу 300 хектари ќе се градат мали системи за наводнување преку проект финансиран од Европската унија. Со овие системи кои ќе бидат со ниски трошоци се очекува да се зголеми конкуретноста на земјоделството, да се одржат приходите во овој сектор и да се ублажат негативните ефекти од климатските промени. –  Состојбата со системите за наводнување не е задоволителна. Во некои региони системите за наводнување се нефункционални и…

Повеќе...

Презентација на проектот „Мали нискотрошковни, еколошки прифатливи системи за наводнување“

Презентација на проектот „Мали нискотрошковни, еколошки прифатливи системи за наводнување“

Промотивен настан за проектот „Мали нискотрошковни, еколошки прифатливи системи за наводнување“, ќе се одржи денеска во Министерството за земјоделство, водостопанство и шумарство. Проектот е финансиран од Европската унија. На настанот ќе се обратат министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и претставникот на делегацијата на ЕУ, Вирве Вимпари.   сител

Повеќе...

Климатските промени се закануваат, рационално да се користи водата за наводнување

Климатските промени се закануваат, рационално да се користи водата за наводнување

Во сушните области се препорачува одгледување култури кои имаат помала потреба од вода, а во многу сушните екстензивно сточарство. Сè почести се предупредувањата за влијанието на климатските промени во земјоделството. Експертите предлагаат примена на адаптивни мерки, а една од нив е рационалното користење на водата за наводнување. За македонското земјоделско производство наводнувањето е клучно. Пченката без наводнување е нерентабилна и дава под два тона на хектар принос, додека со наводнување приносот се зголемува за 400…

Повеќе...

Блокирани сметките на оризопроизводителите за ненаплатена камата за наводнувањето

Блокирани сметките на оризопроизводителите за ненаплатена камата за наводнувањето

Извршители им ги блокираа сметките на повеќемина земјоделци во кочанскиот регион, откако не им била наплатена каматата за наводнување на земјоделското земјиште. Еден од нив е и 57 годишниот оризопроизводител Милан Трендов од Кочанското село Оризари, кој вели дека долгот за наводнување од 2015 и 2016 година му е наплатен преку исплатата на субвенциите. Но, каматата за овие две години од 1.500 денари ја бара Јавното претпријатие Водостопанство, па на почетокот на годинава му пристигнал…

Повеќе...

Македонија меѓу најризичните земји за загуби на вода во земјоделството

Македонија меѓу најризичните земји  за загуби на вода во земјоделството

Македонија е меѓу земјите со најголем ризик од недостиг од вода во земјоделството до 2020, 2030 и 2040 година, покажува најновиот извештај на ФАО за Европа и Централна Азија (ЕЦА).

Повеќе...

Мерки за ефикасно и продуктивно користење на водата во земјоделството

Мерки за ефикасно и продуктивно користење на водата во земјоделството

Сепак, лимитирачки фактор за стабилно производство претставува водата. Појавата на суша со различен интензитет и траење е редовна појава. Исто така, со глобалното затоплување, ризикот од суша уште повеќе се зголемува, а значењето на водата за земјоделското производство, па и за сите други намени, станува уште поголемо.

Повеќе...

Системите „капка по капка“ го утростручија производството на пченка

Системите „капка по капка“ го утростручија производството на пченка

Денеска во пелагониското село Могила се одржа завршната церемонија на проектот – Производство на пченка „капка по капка“, што партнерски го водеше Министерството за земјоделство со УСАИД и Швајцарската влада, кои беа финансиери. За само три години, производството на оваа култура почна нагло да се зголемува постигнувајќи врвни приноси, беше речено на денешниот земјоделски саем „Тракторијада 2016“ во Могила. Могила беше првиот регион во државата, каде што стартуваше овој проект и за три години, од…

Повеќе...

Наводнување ,,капка по капка,,

Наводнување ,,капка по капка,,

Потребата за примена на современи системи за наводнување се зголемува не само заради пазарниот императив, туку и како мерка против климатските промени. Современите системи за наводнување нудат решенија кои ја намалуваат потрошувачката на вода, го намалуваат непожелниот вегетативен пораст, го зголемуваат квалитетот на производот и гарантираат константен квалитет. Системот за наводнување „капка по капка“ е најнапредна технологија во наводнувањето, најрационално ги искористува расположливите количини на вода и придонесува во зголемување на приносите. Наводнувањето „капка по…

Повеќе...

Позитивни ефекти од системот капка по капка

  Оризопроизводителот Јорданчо Лефков ги урна табуата и докажа дека оризот може да се произведува и на неконвенционален начин. Денес во кочанското село Чешиново започна да се жнее првото бело злато произведено со системот капка по капка. Првото опитно поле се очекува да даде одлични резултати. Високиот принос и заштедата на вода се само дел од предностите на овој систем. При крај е овогодинешната жетва на ориз во кочанскиот регион. Иако се очекуваше богата реколта,…

Повеќе...

Се подготвува планот за наводнување во ХС „Брегалница“

Се подготвува планот за наводнување во ХС „Брегалница“

Акционерското друштво „Водостопанство“ подружница „Брегалница“ Кочани по неколку реализирани средби со земјоделците од кочанскиот регион, направи план за наводнување во наредната наводнителна сезона, како и за одржување на Хидросистемот, поправка на одделни делници од истиот, за успешна наредната сезона во 2017 година.

Повеќе...

Заврши сезоната за наводнување од ХС „Брегалница“

Заврши сезоната за наводнување од ХС „Брегалница“

Според Гоцев, на стартот на наводнителаната сезона во акумулацијата Калиманци биле акомулирани 110.699.600 метри кубни вода, а во текот на наводнителаната сезона биле искористени 68.500,000 метри кубни вода, што е во рамките на планирањата, при што биле наводнувани 9.000 ха под разновидни култури.

Повеќе...

Успешна сезона за наводнување во Пелагонија

Успешна сезона за наводнување во Пелагонија

Овој хидросистем кој е најсовремен и најефеикасен во Државата, според владиниот тарифник, на земјоделците им овозможува најефтина вода од само еден денар по м3 со ефикасна наплата од 98%, а ги задоволува потребите на сите корисници.

Повеќе...

Градско и Росоман ќе бидат пет дена без вода за наводнување

Градско и Росоман ќе бидат пет дена без вода за наводнување

Поради голем дефект на хидромелиоративниот систем „Макарија“, без вода за наводнување останаа земјоделските површини во атарите на Градско и во Росоманско. Според Љубе Димов, директор на подружницата „Тиквеш“ од Kавадарци на АД „Водостопанство на Македонија“, пукнал сифонот на каналот за наводнување кај росоманското село Kамен Дол.

Повеќе...

Системите „капка по капка“ се уште недоволно искористени од земјоделците

Системите „капка по капка“ се уште недоволно искористени од земјоделците

Мал број на земјоделци од истокот ќе ги почувствуваат бенефитите од капковниот систем за наводнување. Во штипската Агенција за поттик и развој на земјоделството, за кофинансирање на средства од програмата за рурален развој се пријавиле само четири земјоделци.

Повеќе...

Системот капка по капка поблиску до земјоделците

Системот капка по капка поблиску до земјоделците

Во светот одамна се користат разновидни извори за задоволување на потребите од вода, меѓу другото и системот капка по капка, кој се покажа како мошне ефикасен и во најсушните предели. Овој систем веќе се практикува и кај нас, а за негова поголема застапеност, деновиве се спроведува акција за запознавање на земјоделците со предностите што ги нуди овој начин на наводнување.

Повеќе...

Систем капка по капка за производство на ориз

Систем капка по капка за производство на ориз

Станува збор за Проект на УСАИД за експанзија на мали бизниси, во чии рамки ќе биде означен почетокот на новата иницијатива за рурален развој „Одржливо производство на ориз“, преку која оваа година експериментално е обезбеден систем за наводнување капка по капка за производство на ориз во Кочани.

Повеќе...
1 2