Работилница за користење средства од ИПАРД 2014 – 2020 програмата

Работилница за користење средства од ИПАРД 2014 – 2020 програмата

Работилница на тема „Користење на средства од Инструментот за претпристапна помош на Европската унија за рурален развој – ИПАРД 2014 – 2020“ денеска ќе се одржи во Тетово. На работилницата ќе бидат претставени можностите што се нудат преку ИПАРД 2 Програмата како и деталите за Јавниот повик за аплицирање за Мерка 1 „Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства“ како и за Мерката 3 „Инвестиции во материјални средства за преработка на земјоделски и рибни производи“. На…

Повеќе...

Меѓународна работилница за јакнење на капацитетите за органско производство на ориз во Кочани

Меѓународна работилница за јакнење на капацитетите за органско производство на ориз во Кочани

Општина Кочани е домаќин на дводневна меѓународна работилница за јакнење на институционалните капацитети во конвенционалното и органското производство на ориз што се реализира со поддршка од инструментот за техничка помош и  размена на информации (TAIEX) на Европската комисија и од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Македонија. Целта на работилницата е домашните производители и стручни лица да разменат европски искуства и знаења во органското производство на ориз со предавачи-експерти од Италија, Грција и Бугарија,…

Повеќе...

ФАО ќе одржи работилница за јакнење на капацитетите на Агро метеоролошкиот сектор

ФАО ќе одржи работилница за јакнење на капацитетите на Агро метеоролошкиот сектор

Во среда, 26 септември, 2018 година, со почеток во 10:30 часот, во Винарија Стоби во Градско ќе се одржи работилница за презентација на резултати од Проектната компонента реализирана од Управата за хидрометеоролошки работи со финансиска и техничка помош од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите Нации (ФАО): “Јакнење на капацитетите на агрометеоролошкиот сектор за одговор на климатските промени“.   Проектната компонента е дел од проектот “Намалување на ранливоста на земјоделството кон климатски промени”, финансиран од ФАО, кој…

Повеќе...

Со добра пресметка на трошоците, носиме подобри одлуки во земјоделието“ –едукативна работилница на „Зелена берза“

Со добра пресметка на трошоците, носиме подобри одлуки во земјоделието“  –едукативна работилница на „Зелена берза“

„Земјоделското производство мора да се одвива плански, зошто кога имаме бројки носиме подобри одлуки. Ако имаме податоци подобро може да се согледа како сме работеле во минатото и подобро да планираме како ќе работиме во иднина“, ова им го порача на земјоделците професорката д-р Александра Мартиновска- Стојческа од факултетот за Земјоделски науки и храна-Скопје, на обуката „Колку чини моето производство?“, што денеска се одржа во објектот на битолската компанија „Синпекс“- Битола. Мартиновска- Стојческа е професор…

Повеќе...

АХВ организира работилница на тема- Регистрација и одобрување на операторите со храна за животни

АХВ организира работилница на тема- Регистрација и одобрување на операторите со храна за животни

Од 26 до 27 февруари ќе се одржи работилница на тема: Регистрација и одобрување на операторите со храна за животни. Целта на работилницата за регистрација и одобрување на операторите со храна за животни е презентација на законските барања и услови за регистрација и одобрување на објекти и оператори со храна за животни со јасна дистинкција кој е предмет на процесот на регистрација, а кој на процес на одобрување. Исто така на учесниците на работилницата ќе им…

Повеќе...

Работилница за унапредување на системот за идентификација на свињите

Работилница за унапредување на системот за идентификација на свињите

Во Скопје денеска ќе се одржи работилница за унапредување на системот за идентификација и регистрација на свињи. Работилницата се организира со финансиска поддршка од Инструментот за претпристапна помош на Европската комисија – TAIEX. Најавено е обраќање на директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, кој ќе говори за мерките што се преземаат за унапредување на овој систем, како и за активностите што ги презема Агенцијата за отворање на европскиот пазар за свежо свинско…

Повеќе...

Успешно реализирана четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Успешно реализирана четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Присуствуваа повеќе од 80 земјоделци, сопственици на земјоделско земјиште, претставници на локални земјоделски организации, села и единици на локалната самоуправа, како и други важни локални партнери од источниот, североисточниот и вардарскиот регион.

Повеќе...

Утре ќе се одржи четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Утре ќе се одржи четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште ќе се одржи во Штип (Хотел Изгрев), утре, 14 ноември, 2017 година (вторник), со почеток во 12:30 часот.

Повеќе...

Се одржа третата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Се одржа третата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Расцепканоста на земјишните парцели е проблем за македонскито аграр за да биде конкурентен на европские пазари. Земјоделците имаа ограничен обем на производство со зголемени транспортни производствени трошоци. Затоа треба да се размислува на окрупнување на земјишните парцели, посочи министерот за земјоделство, Љупчо Николовски на третата регионална работилница која се одржа во Струмица.

Повеќе...

Работилница за студијата за мали сопственици и земјоделски стопанства

Работилница за студијата за мали сопственици и земјоделски стопанства

Работилницата е во рамки на проектот „Поддршка во спроведувањето на регионалната иницијатива за зајакнување на малите сопственици и семејните фарми”, финансиран и спроведен од ФАО и МЗШВ.

Повеќе...

Работилница за влијанието на климатските промени во сточарството

Работилница за влијанието на климатските промени во сточарството

Целта на работилницата е актуелизирање на негативните ефекти од климатските промени врз домашните животни, зголемување на свеста на сточарските производители и промовирање адаптивни мерки на производство кон климатските промени.

Повеќе...

Работилница за размена на искуства за ЕУ-субвенции и земјоделските статистики

Работилница за размена на искуства за ЕУ-субвенции и земјоделските статистики

Работилница за размена на искуства од областа на ЕУ-субвенции и земјоделските статистики, регистри за вино и мрежа за сметководствени податоци од земјоделски стопанства ќе се одржи денеска во Скопје, во организација на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Амбасадата на Унгарија во Македонија.

Повеќе...