Почна аплицирањето за субвенции за пчелни матици и педигрирани свињи

Почна аплицирањето за субвенции за пчелни матици и педигрирани свињи

Пчеларите ќе можат да добијат максимум 600.000 денари поддршка, додека до 6.500.000 денари ќе може да добијат фарфмерите кои набавиле педигрирани чистокрвни или хибридни свињи, нерези и назимки од увоз или од признати организации.. Пчеларите и фармерите кои од 1 јануари до 30 септември набавиле матици, нерези или назимки од денеска можат да поднесуваат барања за финансиска поддршка за мерката 121 – „Инвестиции за модернизација на земјоделските стопанства“. Право да аплицираат за оваа мерка имаат…

Повеќе...

Субвенции за набавка на приплоден добиток за помал увоз

Субвенции за набавка на приплоден добиток за помал увоз

Со субвенции за купување педигрирани грла и зголемување на исплатите за предадено млеко, Министерството за земјоделство сака да го запре падот на бројките во сточарството. Годинава за набавка на приплоден добиток на располагање се 151 милион денари. Вчера беа потпишани првите 7 од 70 договори за набавка на педигрирани грла. „Средствата се обезбедени од Програмата за рурален развој. За овие 7 договори вкупната поддршка е 22 милиони денари, и со нив фармерите ќе набават педигрирани…

Повеќе...

Во тек е поднесуваето барања за субвенции за втора фаза предадено овчо, козјо и кравјо млеко

Во тек е поднесуваето барања за субвенции за втора фаза предадено овчо, козјо и кравјо млеко

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги известува сите млекопроизводители дека започна поднесувањето на барањата за субвенции за предадено овчо, козјо, и кравјо млеко, втора фаза односно за произведено и предадено млеко во месеците јануари, фебруари, март и април од 2019 година. Барањата за искористување на финансиската поддршка млекопроизводителите може да ги поднесат електронски самостојно од нивен компјутер на исти начин како за прва фаза млеко односно оние фармери кои имаат потреба од…

Повеќе...

Овчарите бараат повисоки субвенции или поддршка за предадено грло во кланица

Овчарите бараат повисоки субвенции или поддршка за предадено грло во кланица

Овчарите бараат повисоки субвенции или поддршка за предадено грло во кланица Зголемување на субвенциите за 800 денари по грло или воведување интервентна мерка–поддршка за предадено грло во кланичен капацитет, ќе побараат од државата одгледувачите на овци. Овие две опции тие ќе ги разгледаат утре, на состанок во Тетово, а целта е, како што велат,изнаоѓање најсоодветно решение за одржливост на овчарството. –Не можам да прејудицирам колкава поддршка ќе бараме зашто загубите во производството се различни зависно…

Повеќе...

МЗШВ: Рокот за поднесување барања за субвенции за 2019 година се продолжува до 30 јуни

МЗШВ: Рокот за поднесување барања за субвенции за 2019 година се продолжува до 30 јуни

Рокот за поднесување  барања за субвенции за Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година се продолжува до 30 јуни. Ова продолжување на рокот е по барање на земјоделците со цел да можат сите земјоделци да го искористат правото за поднесување  барања за финансиска поддршка за мерките од годинешната Програма за директни плаќања. До овој рок, земјоделците ќе можат да ги поднесуваат барања по Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година, односно…

Повеќе...

Тутунарите   ги чекаат субвенциите  за предадениот  тутун

Тутунарите   ги чекаат субвенциите  за предадениот  тутун

Тутунарите   ги чекаат субвенциите  за предадениот  тутун Постапката за вадење на евидентни листови заврши на 31 март. Во тек е подготовката на расадот за новата производна реколта за  тутун. Она што во овој момент ги интерсира тутунарите  е кога ќе бидат исплатени субвенциите за предадениот тутун? Како што дознава Зелена берза, има најава дека субвенции ќе се исплаќаат, но точно датумот не е прецизиран. Се очекува дел да бидат исплатени во месец април, а дел…

Повеќе...

Бабовски: Исплатени 5,5 милиони евра субвенции на 9.146 субјекти за одржување на овошни насади

Бабовски: Исплатени 5,5 милиони евра субвенции на 9.146 субјекти за одржување на овошни насади

Иако на средбите со овоштарите ветивме дека субвенциите ќе бидат исплатени до 30 март, направивме напор да го скратиме времето. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој (АФПЗР) денеска им исплати 5,5 милиони евра субвенции за одржување насади на вкупно 9.146 производители на јаболка, сливи, круши, кајсии, вишни, цреши, јагоди, малини, капини, боровинки, дуњи, мушмули, маслинки, јапонско јаболко, аронија, рибизла, гоџи бери, бадеми и лешници. -Иако на средбите со овоштарите ветивме дека субвенциите ќе…

Повеќе...

Професионалните земјоделци ќе добијат дополнителни субвенции

Професионалните земјоделци ќе добијат дополнителни субвенции

Професионалните земјодеци имаат право на дополнителни субвенции. Кај три категории на производители има и зголемување на финансиската поддршкаод 5 до 20 проценти. Во националната програмата за земјоделството останува и мерката за складирање на новиот род на пченицата. Во првата категорија, условот за користење дополнителна помош од 5 проценти  го остварува регистрирано правно лице кое е основано од семејно-земјоделско стопанство со целиот земјоделски имот освен објектите за домување. Втората категорија се младите земјоделци до 35 години…

Повеќе...

Санкции за манипулации при земање на субвенции

Санкции за манипулации при земање на субвенции

Околу 2 проценти од земјоделците кои бараат државна помош се обидуваат да го изиграат законот. Влегуваат во ризик за да добијат повеќе пари, а можат да се соочат со санкции од една или три години недобивање државна помош. Од Платежната агенција информираат дека годишно се спречуваат малверзации до 2 милиони евра. Сепак, според директорот Бабовски, ова најчесто се случува поради недоволна информираност на земјоделците. Поради ова законот дозволува отстапки до 20 или 30 отсто од…

Повеќе...

Субвенциите не стигнуваат до рацете на вистинските земјоделци

Субвенциите не стигнуваат до рацете на вистинските земјоделци

Субвенциите не стигнуваат до рацете на вистинските земјоделци, и го немаат ефектот што се очекуваше. Според струмичките производители, милиони евра се слеваат во аграрот повеќе од една деценија, а земјоделците тонат. Со овие мислења не се согласува министерот Николовски. Тој вината ја префрла на претходната власт. Долги години биле водени лоши политики и не можело веднаш да се реагира. Земјоделците од струмичко на средбата со министерот реагираа и дека субвенциите од претходната година треба да…

Повеќе...

Субвенциите за земјоделието не се решение, согласни се агрономите и фармерите

Субвенциите за земјоделието не се решение, согласни се агрономите и фармерите

Субвенциите треба да се наменат во директни инвестиции и технолошка развој на македонското земјоделство. Ваков став делат и стручните лица и претставниците на земјоделците. Ристо Велков смета дека парите што ги одделува државата за субвенции не се ниту мали ниту занемарливи, но тие досега не ја оправдале својата цел. И агрономите се на ова мислење. Субвенциите требало да донесат новина и прогрес за земјоделито, но земјоделците од нив преживуваат до следната реколта, што пак говори…

Повеќе...

Оризопроизводителите против дополнителни субвенции

Оризопроизводителите против дополнителни субвенции

Дополнителни субвенции од пет денари за килограм предадена оризова арпа се контрапродуктивни за откупната цената на белото злато, тврдат кочанските оризопроизводители. Новата субвенција само им ја намалила откупната цена. Стојан Ѓеорѓиев кој  произведува ориз на два и пол хектари вели дека нема голем ќар од она што го произведуваат во кочанско поле. Цената на оризот со години е ниска, а која зависи и од светските берзи. За дополнителната субвенција пријави и потврди доставиле околу 1.000…

Повеќе...

Колку придонесоа субвенциите за развој на земјоделството – разговор со министерот Николовски во Студио 1

Колку придонесоа субвенциите за развој на земјоделството – разговор со министерот Николовски во Студио 1

Гостин во отвореното Студио 1 на телефонска линија со граѓаните беше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, кој зборуваше за состојбите во аграрот. Како што објасни, Владата има обезбедено средства за субвенции, а во наредната година ќе се доделуваат принципиелно. -Најголемата критика според сите истражувања и анализи кои треба да ни послужат за постепени промени беше дека субвенциите немаат ефект, односно не се прилагодени на заедничката европска политика или не даваат доволно ефект…

Повеќе...

Утре истекува рокот за поднесување на барања за субвенции за ориз и оризова арпа, за произведени и предадени градинарски или овошни култури како и за органско производство

Утре истекува рокот за поднесување на барања за субвенции за ориз и оризова арпа, за произведени и предадени градинарски или овошни култури како и за органско производство

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги потсетува земјоделските производители на ориз и оризова арпа, на произведени и предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети, како и за производителите на органски земјоделски производи дека утре истекува рокот за аплицирање за добивање на финансиска поддршка. Пет денари по килограм ќе добијат земјоделските стопанства кои имаат засеани и ожнеани површини со ориз и оствареното производство на…

Повеќе...

Преспанските овоштари пред колапс, бараат поголеми субвенции

Преспанските овоштари пред колапс, бараат поголеми субвенции

Иако денеска во долниот дел на Преспа беше прекрасно сончевовреме со чист воздух за кого пекаат урбаните заедници, сепак, објективот нанашата камера долови жална слика со несобрани или испопаѓани јаболка во многуовоштарници, но и илјадници тони на конзумно јаболко што никој не го купувадури и за симболична цена. Педесет и петгодишниот Бујар Зејнели од с. Крани којима австралиски пасош, се врати во родниот крај и се реши заработеното вотуѓина да го вложи во јаболкови насади…

Повеќе...

Над 6,2 милиони евра за исплата на субвенции за органско производство, млеко и други мерки

Над 6,2 милиони евра за исплата на субвенции за органско производство, млеко и други мерки

Владата на денешната седница обезбеди 385 милиони денари или над 6,2 милиони евра за исплата на преостанати субвенции за неколку мерки од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2017 година. Конкретно, со оваа сума ќе се исплатат субвенции за мерката за органско производство, дополнителна помош за производство во отежнати услови, субвенции за литар предадено млеко, субвенции за мерката за 60 отсто покривање на трошоците за осигурителни полиси, како и за други мерки од Прогрaмата…

Повеќе...

За субвенции аплицирале 50 млекопроизводители од Дебар и Центар Жупа

За субвенции аплицирале 50 млекопроизводители од Дебар и Центар Жупа

Педесет млекопроиводители од општините Дебар и Центар Жупа аплицирале за субвениции.  Финасиската поддршка се однесува за произведено и предадено кравјо и овчо млеко во периодот мај-септември годинава.   – За финансиска подршка за предадено млеко во преработувачки капацитети аплицираа 50 млекопроизводители. За периодот за кој ќе бидат исплатени субвенцииите имаат предадено по околу 50 тони кравјо и овчо млеко месечно, од кое околу 70 отсто е кравјо. Субвеницирањето  е 3,5 денари за литар, изјави Арбен…

Повеќе...

Поради ниската цена голем дел од индустриското јаболко  ќе остане  несобрано

Поради ниската цена голем дел од индустриското јаболко  ќе остане  несобрано

По неколкудневниот прекин, поради дождот и снегот, овоштарите воПреспа продолжија со бербата на јаболката што останаа по овоштарниците.  Официјално бербата на трпезното јаболко е завршена и остана да се дособери родот што ќе оди како индустриско јаболко. Овоштарите оваа сезона ја оценуваат како катастрофална. Ова најмногу се должи на цената по која се откупува јаболкото. Единствена надеж за ублажување на состојбата се оние три денари што државата им ги вети на овоштарите. „Цената е многу…

Повеќе...

Бизнис заедницата со допис до МЗШВ и Анѓушев бара укинување на скалестото субвенционирање во земјоделството

Бизнис заедницата со допис до МЗШВ и Анѓушев бара укинување на скалестото субвенционирање во земјоделството

Стопанската комора на Македонија, Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ), Стопанската комора на северозападна Македонија (СКСЗМ) и Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) испратија официјален допис до Министерството за земјоделство со кој бараат да се поттикне дискусијата и решавањето на проблемите што ги засегаат микро, малите и средните претпријатија од земјоделскиот бизнис сектор. Укинување на скалестиот систем на субвенционирање во земјоделството, измена на Законот за семенски и саден материјал, како и подобрување на…

Повеќе...

Од идната година „зелена нафта“, субвенциите 160 милиони евра

Од идната година „зелена нафта“, субвенциите 160 милиони евра

Земјоделците ќе добијат „зелена нафта“ од почетокот на наредната година. Процесот на нејзино обезбедување се заокружува, а ќе се реализира преку Платежната агенција за да се избегнат секакви злоупотреби. Како што изјави денеска министерот за земјоделство Љупчо Николовски по отворањето на Годишниот министерски состанок во Струга, земјоделците ќе добијат „зелена нафта“ предвреме, ако се земе предвид за кога е проектирана оваа владина мерка. Со оглед дека овој модел на поддршка е нов, се уште се…

Повеќе...

Во тек аплицирањето на лозарите за субвенции за предадено грозје во регистрирани визби

Во тек аплицирањето на лозарите за субвенции за предадено грозје во регистрирани визби

Во Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Велес неделава почна аплицирањето на  лозарите од велешкиот поширок регион за добивање субвенција,  1 денар по килограм за предадено грозје од сортите „вранец“ и „смедеревка“, исклучиво во регистрирани Винарски визби. Како што информира Зоран Наковски раководител на ПЕ на МЗШВ во Велес, кај нив веќе има пријавени заинтересирани лозари за оваа субвенција на Владата. -Тие заедно со  апликацијата која ја добиваат од кај нас,…

Повеќе...
1 2 3 13