Соопштение за пријавувањето за полагање на испит за добивање на лиценца за процена на необработен тутун

Соопштение за пријавувањето за полагање на испит за добивање на лиценца за процена на необработен тутун

Пријавувањето на заинтересираните кандидати за испит за полагање заради добивање на лиценца за процена на тутун ЗАВРШУВА ЗАКЛУЧНО СО 20 НОЕМВРИ 2019 година. Испитот се полага пред комисија што ја формира министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство според Законот за тутун, производи од тутун и сродни производи (*) („Службен весник на Република Северна Македонија” бр.98/19) и Правилникот за формата и содржината на барањето за полагање на испитот за добивање на лиценца за процена на тутун, лиценцата за процена на тутун, начинот на пријавувањето и спроведувањето на испитот…

Повеќе...

Климатските услови им направија проблеми на тутунарите

Климатските услови им направија проблеми на тутунарите

Помали површини но и помали приноси се очекуваат од годинешната реколта на тутунот во струмичко. Според тутунопроизводителите, причина се климатските услови, но и се помалиот интерес за тутунот и земјоделството воопшто. Според Трајков клучот за оваа сосотојба е драстично подобрување на состојбите во земјоделството. Загарантирани цени кои ќе ги привлечат младите кон оваа индуструска култура. Просечната цена на продадениот тутун во струмичко лани беше околу 220 денари. Оваа цена според тутунарите не е лоша, но не…

Повеќе...

Колку пари има во бизнисот со цигари?

Колку пари има во бизнисот со цигари?

  Бизнисот со цигари и тутун и покрај многубројните строги ограничувања и останува економска дејност од која може да се егзистира пристојно.  Најголемата тутунска компанија во седиште во Македонија е „Империјал тобако ТКС Скопје“. Неговиот оперативен профит лани е 10 отсто од приходите од продажба „Империјал тобако ТКС Скопје“ лани оствари приходи од продажба во износ од 33,6 милиони евра и добивка по оданочување во износ од 3,3 милиони евра, покажуваат официјалните податоци јавно достапни…

Повеќе...

За 20 отсто зголемени површините со тутун во Струмичко

За 20 отсто зголемени површините со тутун во Струмичко

Поради поволните временски услови сеидбата на тутун во Струмичко е речиси завршена. Засадени се околу 95 отсто од планираните површини кои во споредба со лани се зголемени за 20 отсто. Од Здружението на тутунопроизводители „Басмак“ велат дека за новата реколта биле подигнати помалку евидентни листови во однос на лани, но поради поволните услови и успешната сезона која помина без проблеми во откупот и добри просечни цени тутунопроизводителите решиле да ги зголемат површините. Тутунопроизводителите се задоволни…

Повеќе...

Дождот го запре садењето на тутунот

Дождот го запре садењето на тутунот

Дождот причина за расадувањето на тутунот во пелагонискиот крај. Дождот е добредојден за   житните култури, пченицата, јачменот, пченката и за градинарските култури. По долгиот сушен период влагата добро ќе влијае врз развојот на житарките и земјоделците ќе може да се надеваат на добар род, велат стручните лица. Од друга страна последните дождови ги попречија тутунопроизводителите во садењето на тутунот. Само што започнаа со садење беа принудени да запрат со садењето. -Навистина требаше дожд да…

Повеќе...

Тутунарите   ги чекаат субвенциите  за предадениот  тутун

Тутунарите   ги чекаат субвенциите  за предадениот  тутун

Тутунарите   ги чекаат субвенциите  за предадениот  тутун Постапката за вадење на евидентни листови заврши на 31 март. Во тек е подготовката на расадот за новата производна реколта за  тутун. Она што во овој момент ги интерсира тутунарите  е кога ќе бидат исплатени субвенциите за предадениот тутун? Како што дознава Зелена берза, има најава дека субвенции ќе се исплаќаат, но точно датумот не е прецизиран. Се очекува дел да бидат исплатени во месец април, а дел…

Повеќе...

Загрижувачки сознанија на Царина за квалитетот на режаниот тутун на пазарите: Граѓаните се „трујат“

Загрижувачки сознанија на Царина за квалитетот на режаниот тутун на пазарите: Граѓаните се „трујат“

На пазарите се продава режан тутун со параметри кои се неколкукратно над дозволените и се штетни по здравјето на граѓаните кои ги конзумираат. До вакви сознанија стасале претставниците од Царинската управа по анализи на квалитетот и составот на режаниот тутун кој нелегално се продава на пазарите. Моментно посебно работно тело во кое членуваат и претставници на тутунските компании работи на елиминирање на нелегалната трговија со тутун и тутунски производи. Од Царината за Фактор велат дека…

Повеќе...

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018, постигната просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018, постигната просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018. Според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, откупени се над 25,2 милиони киограми тутун по просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм. Од страна откупните компании кон тутунопроизводителите се исплатени над 5,3 милјарди денари денари или 98,24 отсто од откупениот тутун. Од ДИЗ посочуваат дека откупот на тутун заврши во рамки на законскиот рок односно заклучно со 15 март 2019 година и се одвиваше непречено. Во подрачните…

Повеќе...

Од тутун во Македонија повторно може да се живее

Од тутун во Македонија повторно може да се живее

Првпат можеме да кажеме дека сме задоволни од откупните цени и од поволната проценка на квалитетот, велат тутунарите и за наредната сезона најавуваат зголемување на површините под тутун за 20 до 25 отсто Тутунарите задоволни од откупната цена и од субвенциите кои ги добија најавуваат дека годинава ќе ги зголемат површините под тутун за 20 до 25 отсто. Добрата цена која се постигна годинава се должи на одличниот квалитет на реколтата, тутунарите очекуваат дека и…

Повеќе...

Почнаа подготовки за новата реколта тутун

Почнаа  подготовки за новата реколта тутун

  Во Подрачната единица на Министерството за земјоделство во Прилеп денеска почна издавањето евидентни листови за новата реколта тутун со што и официјално почнаа подготовките за новото производство. Тутунопроизводителите од Прилеп, Кривогаштани и од Долнени ќе може да ги обезбедуваат евидентните листови со кои потоа ќе склучуваат договори со откупувачите на новата реколта тутун. Според раководителот на Подрачната единица, Зоран Пачешкоски, евидентните листови се неопходни и годинава, а се очекува ова да биде нивна последна…

Повеќе...

Со новиот предлог Закон за тутун,производи од тутун и сродни производи до олеснување на административните процедури за тутунопроизводителите

Со новиот предлог Закон за тутун,производи од тутун и сродни производи до олеснување на административните процедури за тутунопроизводителите

Владата на вчерашната седница го утврди Предлог-законот за тутун, производи од тутун и сродни производи и донесе одлука да го достави до Собранието на Република Македонија. Со овој закон се уредуваат производството, откупот, обработката и прометот на необработениот и обработениот тутун, производството и прометот на производите од тутун и сродните производи, како и договарањето на производството и откупот на тутунот, регистарот на откупувачи на тутун, начинот на спроведување на испитот за добивање на лиценца за…

Повеќе...

Ќе има ли вода за тутунот во прилепско? Вештечкото езеро нема вода

Ќе има ли вода за тутунот во прилепско? Вештечкото езеро нема вода

Тутунарите од Прилеп се плашат дека тутунопроизводството, во делот каде полето е покриено со хидросистемот, можно е да се намали за цели 50% доколку продолжи ваквата хидролошка состојба. Се сомневаат дека акумулацијата ќе се наполни до месец април затоа што, поради замена на темелниот испустен вентил, езерото беше комплетно испразнето лани во текот на есента.  Вентилот не се замени, а браната за да се полни со вода се затвори пред само околу 2 недели. Според…

Повеќе...

Привршува откупот на тутунот

Привршува откупот на тутунот

Откупот на тутун во струмичкиот регион ќе заврши пред законскиот рок. На околу  месец дена пред истекот на рокот скоро 99% од овогодинешната реколта веќе е предадена. Од здружението на тутуно производители Басмак велат дека до сега биле откупени околу 2 милиони килограми. Според нивните проценки остануваат уште десетина тони кои овие денови треба да бидат предадени. Поради тоа и поголемиот дел од откупните организации веќе ги повлекле нивните пунктови. Од Басмак велат,  годинава откупот…

Повеќе...

Ќе се укине издавањето на евидентниот лист и тутунопроизводителите прво ќе склучуваат договори за производството и откуп на тутун

Ќе се укине издавањето на евидентниот лист и тутунопроизводителите прво ќе склучуваат договори за производството и откуп на тутун

На вчерашната седница Владата го утврди најновиот текст на Предлог-законот за тутун, производи од тутун и сродни производи, и донесе одлука да го достави до Собранието на Република Македонија согласно член 137 од Деловникот на Собранието на Република Македонија. Со донесување на предлог законот ќе се подобри и поедностави постапката за пријавување на производството на тутун со тоа што ќе се укине издавањето на евидентниот лист и тутунопроизводителите прво ќе склучуваат договори за производството и…

Повеќе...

Откупени 16.434 тони тутун, откупот може да заврши до 20 февруари

Откупени 16.434 тони тутун, откупот може да заврши до 20 февруари

Се интензивира откупот на тутунот во земјава и во прилепско-пелагонискиот регион, зашто временските услови одговараат за домашната манипулација пред родот да се понуди на откупните претпријатија. Според земјоделскиот инспекторат досега се откупени 16.434  тони тутун по просечна цена од 210, 54 денари за килограм. – Откупот тече непречено, како и исплатата на тутутнот. Досега се исплатени 93 отсто од откупениот род на реколтата, смета Благој Индов, директор на земјоделскиот инспекторат. Според Данчо Милески од прилепското…

Повеќе...

Откупени над 15 милиони килограми тутун по просечна цена од 210 денари за килограм

Откупени над 15 милиони килограми тутун по просечна цена од 210 денари за килограм

Од вкупно откупениот тутун, 94 проценти веќе е исплатен кон тутунопроизводителите, а тоа се речиси 50 милиони евра, кои веќе се исплатени од страна на откупувачите кон тутунопроизводителите за целокупниот откупен тутун од оваа година, изјави министерот за земјоделство, Љупчо Николовски, за време посетата на откупните пунктови за тутун во Скопскиот Регион. „Очекуваме непречен откуп до исплаќање на целокупната откупена количина. Оваа година обезбедени се средства за навремена и целосна исплата на субвенциите на тутунопроизводителите,…

Повеќе...

Откупени се 40% од тутунот

Откупени се 40% од тутунот

Откупот на тутун во струмичкиот регион тече непречено. Од планираните околу 2 милиони килограми близу 40% од производството веќе е предадено на откупните организации. Најголемиот дел  од предадениот тутун се цени на втора класа, но има и прва и трета. Од здружението на тутуно производители Басмак велат,  во моментов просечната цена изнесува околу 200 денари за килограм , но таа не треба  да се земе како релевантна бидејќи поголемиот дел од тутунот меѓу кој голем…

Повеќе...

Откупот на тутунот без проблеми, просечната цена 205,34 денари

Откупот на тутунот без проблеми, просечната цена 205,34 денари

Откупот на тутунот во земјава се одвива непречено и на 198 откупни пунктови го преземаат девет компании. Досега се откупени 7.261.628 тони по просечна цена од 205,34 денари за килограм. – Откупот на тутунот се одвива непречено, без поголеми проблеми. На теренот откупуваат деветте откупни компании во земјава и го исплаќаат откупениот род. Исплатата е 77,72 насто од преземениот род. откупени се 7 261 628 тони тутун со просечна цена од 205, 34 денари за…

Повеќе...

„Мисириан“ започна со исплата на тутунот од годинешната реколта

„Мисириан“ започна со исплата на тутунот од годинешната реколта

Грчката компанија „Мисириан“ од вчера започна со исплата на тутунот од годинешната реколта, соопштија од компанијата. Откупот на тутунот се одвива непречено, а очекуваат да го исполнат планот и да откупат 1500 тони тутун, колку што имаат склучено договори со тутунопроизводителите.   brif

Повеќе...

Зголемување на прометот кај трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун и непрехранбени продукти

Зголемување на прометот кај трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун и непрехранбени продукти

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во октомври 2018 година, во споредба со октомври 2017 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите: Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 15.2 %, а реално за 12.4 %), Трговија на мало со непрехранбени продукти, освен гориво (номинално за 15.7 %, а реално за 12.8 %) и Трговија на мало, освен трговија со…

Повеќе...

Во Велешко просечната цена на тутунот 210 денари

Во Велешко просечната цена на тутунот 210 денари

Просечната откупна цена на тутунот во Велешко изнесува 210 денари за килограм, информираат од Подрачната единица на Министерството за земјоделство. Родот се предава во три откупни претпријатија со кои претходно тутунопроизводителите, вкупно 1.200, склучиле договори. Фирмата „Соко Таб” има откупни пунктови во Велес, Иванковци,Чашка и Лозово, додека „Алијанса” од Кавадарци има пунктови во Иванковци,Башино Село,Чашка, Горно Оризари и Лозово. Во Велешко годинава првпат откупува тутун и грчката компанија „Секе”, на два пункта: во Населбата Превалец и…

Повеќе...
1 2 3 8