fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

УНЕСКО ги прогласи Буковите шуми во кањонот Длабока Река за светско природно богатство

Длабока Река е дел од планинскиот масив Кораб и тамошните букови шуми се карактеризираат со природни процеси кои се речиси недопрени од човекот во последните 100 години.

Буковите шуми во кањонот Длабока Река, кој е дел од националниот парк Маврово, се прогласени за светско природно богатство од страна на УНЕСКО, објави Министерството за животна средина и просторно планирање.

Длабока Река е дел од планинскиот масив Кораб и тамошните букови шуми се карактеризираат со природни процеси кои се речиси недопрени од човекот во последните 100 години. Со ова признание, тие добиваат статус на светско природно богатство, покрај древните и исконски букови шуми на Карпатите и други региони во Европа.

Номинацијата ја иницираа Министерството за животна средина и просторно планирање и националниот парк Маврово, а е изработена со поддршка од Институтот за екологија во Клагенфурт (Австрија) и национални експерти.

Одлуката за проширување на постојното транснационално природно наоѓалиште на букова шума во Европа, Комитетот за светско наследство на УНЕСКО ја донесе на вчерашната проширената 44. сесија во кинескиот град Фуџоу.https://sdk.mk/index.php/makedonija/unesko-gi-proglasi-bukovite-shumi-vo-kanonot-dlaboka-reka-za-svetsko-prirodno-bogatstvo/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close