вестиТоп вести

Вести од Продуктната берза за периодот од 18 – 22.02.2019

(Oвој напис е објавен на: февруари 24, 2019)

 

Оваа недела, како и претходните, дошло до пад на цените на примарните земјоделски производи на новосадската Продуктна берза. Вкупниот промет за оваа недела изнесувал илјада двеста дваесет и пет тони (1225 тони стока), чија финансиска вредност изнесувала 24 милиони триста дваесет и три илјади седумстотини и педесет динари (24.323.750 динари). Во однос на претходниот период, количинскиот обем на прометот бил понизок за 44,32%, додека финансиската вредност на тргуваната стока била пониска за 58,94%.

Берзанските договори за пченката се склучувале во ценовен опсег од 15,60 до 15,80 дин/кг без ДДВ. Во однос на претходниот анализиран период, цената е пониска за 3,70%. Пченицата, неделава бележи отсуство од тргување на организираниот стоково – берзански пазар.Зрното соја е тргувано по цена од 38 дин/кг без ДДВ.

Во Чикаго, во однос на претходната недела, пченицата поевтинила за 6,86%, а пченката за 0,85%, додека сојата поевтинила за 0,59%, а соината сачма за 1,35%. Во Париз, пченицата поевтинила за 3,11%, а пченката за 1%.

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close