ВЛАСТИТЕ ВО АВСТРАЛИЈА САКААТ ДА БИДАТ ВОДЕЧКИ ИЗВОЗНИЦИ НА КАНАБИС

(Oвој напис е објавен на: January 4, 2018)

kanabis

Австралиската влада сака да биде водечки светски извозник на медицински канабис, пренесоа локалните медиуми.

Државата планира да ги промени регулативите, за да и се придружи на Канада и на Холандија во продавање производи надвор од домашниот пазар.

Слични планови најавија и Уругвај и Израел.

Министерот за здравство во Австралија Грег Хант изјави дека ваков потег на власта ќе им помогне и на локалните пациенти.

Австралија ја легализираше употребата на канабис во медицински цели во 2016 година, додека рекреативното консумирање марихуана се уште е противзаконско.

„Нашата цел е јасна, а тоа е на австралиските производители да им дадеме најдобро што можеме за да станеме водечки светски извозник на медицински канабис“, вели Хант.

Тој додаде дека ваквата промена ќе ја стимулира локалната индустрија и дека ќе им користи како на пациентите, така и на компаниите во Австралија, пренесе BBC.

Сојузната американска држава Калифорнија порано оваа недела стана најголема сојузна држава во САД која го легализира рекреативното користење марихуана.


 

локално.мк