fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиТоп вести

Во новиот градски пазар во Делчево ќе работат 18 дуќани и 192 продажни пунктови

Инвестиција е 732 илјади евра од кои 50 проценти се средства од државниот Буџет, реализирани преку Министерството за земјоделство, Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и рурален развој и преку Центарот за развој на Источно – планскиот регион. Останатите 50 проценти се од буџетот на Општината.

Во рамки на новиот градски пазар во Делчево ќе работат 18 дуќани и 192 продажни пунктови. Новиот пазар има отворен и затворен простор, со сите потребни критериуми за соодветно чување и продавање на храната и на земјоделските производи.

Инвестиција е 732 илјади евра од кои 50 проценти се средства од државниот Буџет, реализирани преку Министерството за земјоделство, Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и рурален развој и преку Центарот за развој на Источно – планскиот регион. Останатите 50 проценти се од буџетот на Општината.

Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство потенцираше дека изградбата на овој пазар ќе го направи Делчево економски центар, не само за градот, туку и регионот.

-И токму овде во Општина Делчево преку Програмата за рурален развој, покрај изградбата на градскиот пазар, за периодот од 2017 до 2022 година, сме поддржале проекти во вредност од 44,7 милиони денари. Преку мерките, 112, 113 и 115 на МЗШВ, за Далчево како земјоделска општина, сме дале поддршка на дваесет апликации за поддршка на млади земјоделци со грант од 10.000 и 20.000 евра и поддршка за активен женски член во земјоделско домаќинство со грант од 3.000 евра, рече Николовски.

Пред пуштањето во употреба на градскиот пазар претставниците на Владата го посетија пазарот и разговараа и со продавачите и со купувачите за условите, но и за значењето на овој капитален економски објект за Делчево и Источно-планскиот регион. Со одлука на Советот, новиот градски пазар е даден на трајно користење на ЈКП „Брегалница“.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close