вести

Во Тетово манифестација за промоција на развојот на пчелната кошница

Манифестацијата Изложба куќа, на која ќе се промовира развојот на пчелната кошница од праисторијата до денеска ќе се отвори денеска во Домот на културата во Тетово од страна на Здружението Градот на Пчелите, а во соработка со Факултетот за земјоделство и биотехнологија при ДУТ во Тетово.

На манифестацијата ќе се изложуваат пчелни кошници со сите придружни елементи со цел преку запознавање на секојдневната работа на пчеларот, да се подигање свеста кај граѓаните но и во институците, дека пчеларството е многу важен сегмент не само во развој на земјоделието туку и во зачувување на биодиверситетот во природата.

Во проект се вклучени и ученици од прво одделение, каде со нивните бујни фантази ќе ни зборуват преку изгработени фигури и бои за нивниот пчелен свет.


 

a1on

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close